Áll a bál Öcsödön: kirúgta alpolgármesterét a falu vezetője

Megosztás

Elmérgesedett a viszony Öcsödön Molnár András alpolgármester és a polgármester, Soha Attila között. Annyira, hogy Soha a napokban kirúgta alpolgármesterét. A dolog érdekessége, hogy 2019-ben Molnár ajánlotta a község lakóinak Sohát, akit addig szinte soha nem láttak a faluban, lévén érdi illetőségű.

Viszonylag jól ment a sora Öcsödnek addig, amíg Molnár Bálint volt hosszú évekig a polgármester. A falu első emberének számos fejlesztést köszönhet nemcsak a falu, hanem a térség is.

Ám a falunak nem volt ez elegendő, új vezetőre vágytak. Hát 2019-ben megkapták. Soha Attilát Molnár András ajánlotta a település lakóinak figyelmébe, akik elsöprő többséggel meg is választották a messziről jött Sohát.

Aztán fordult a kocka, a két vezető között megromlott a viszony. Korábbi, 2019-es lépéséért, amiben Sohát ajánlotta polgármesternek, Molnár András elnézést is kért a falu lakóitól.

Ma pedig már ott tart a két vezető kapcsolata, hogy Soha megvonta szeptember elsejétől az alpolgármesteri feladatait Molnártól. Mint hozzátette, tavasszal már megpróbálta a megbízatását megvonatni a testülettel, de ez akkor nem jött össze. Ha nem ment a megbízatás visszavonása, akkor viszont megvonta a feladatait tőle.

Erről Molnár András számolt be.

Közzé is tette azt a levelet, amit Sohától kapott. Mint írta:

“Ma kaptam a két levelet. Az egyikben tájékoztatnak, hogy minden alpolgármesteri jogomat elvesz a polgármester, és megvonja alpolgármesteri tiszteletdíjamat.”

Megkérdeztünk egy jogvégzett szakembert, aki szerint a polgármester teljesen szabályosan járt el.

Az említett másik levélben viszont már a rossz viszony is tükröződik.

Soha ugyanis nekiment Molnárnak, mert az törmeléket tett le jobbító szándékkal egy földútra.

Ezt írta erről:

“A másik levélben azt, hogy cseréptörmeléket tettem a gátra, amit három napon belül el kell takarítanom, vagy ötvenezer forintra büntetnek. Azt azért tudni kell rólam, hogy 25 éve építgetem a kijárás lehetőségét a gáton, amit sokan használunk. Most azért vittem oda a törmeléket, mert a polgármester diófája másfél méterre benyúlik az útra és emiatt a kukás autó csak a sárban tud közlekedni, és ezt a sarat tovább viszi a kövesutakra.”

Molnár közölte, hogy mint jogkövető állampolgár, el is viszi a törmeléket, amihez segítséget kért a falu lakosaitól.

Csakhogy alapos fordulat történt az ügyben.

Később azt írta, hogy:

“Köszönöm, hogy segíteni akartatok, de kiderült, a gát a magyar állam tulajdona. A kezelését a vízügy végzi, ők köszönik, hogy évek óta rendben tartom az utat. Mint a képek bizonyítják, a kukásautónak tényleg le kell menni a sárba a diófa miatt. A sofőr is köszönte, hogy feltöltöttem az utat. A jegyző úrtól kértem állásfoglalást és azt mondta, maradjon a feltöltés, ezért a délutáni takarítás elmarad.”

Utóbbi levéllel kapcsolatban érdekesség lehet, hogy azt a jegyző írta alá. Mármost ő korábban már rosszul ítélt meg egy helyzetet, erről a Magyar Narancs írt.

Mint ismert, május elején a képviselő-testület megszavazta az önfeloszlatást, annyira nem tudnak együtt dolgozni Sohával.

Csakhogy hiába is történt mindez, egy jó ideig még kénytelenek lesznek elviselni Sohát polgármesterként, merthogy a kormányzat megtiltotta, hogy önkormányzati választás előtt időközi választásokat tarthassanak.

A településen egyébként nyomozás folyik az önkormányzatnál sikkasztás és hűtlen kezelés miatt. Hogy hol tart az ügy, nem tudni, mindenesetre eléggé húzódik.

Ha a megbízatás visszavonása nem ment, akkor ment a feladatkör kiüresítése
A jegyző ezzel a levéllel alaposan lyukra futott
A kérdéses feltöltés, ami szúrhatta a szemét Soha Attila polgármesternek

Nyitókép: Molnár András (balra), Bartók László és Soha Attila egy testületi ülésen

Kapcsolódó cikkek