Nincsenek jó erőnlétben a női kézilabda-válogatott tagjai, pedig két mezőtúri is van közöttük

Megosztás

Örömhírről számolt be Szűcs Dániel a közösségi oldalán. A mezőtúri polgármester azt közölte, hogy két mezőtúri lány is tagja a női kézilabda-válogatott világbajnokságra készülő bő keretének. Közben azonban az a hír is napvilágot látott, hogy egyetlen olyan játékosa van a női kézilabda-válogatottnak, aki hozza az elvárt erőnléti szintet…

Mint azt Szűcs Dániel mezőtúri polgármester közölte közösségi oldalán, Golovin Vlagyimir, a magyar női kézilabda válogatott szövetségi kapitánya a napokban hirdette ki keretét, amelynek továbbra is tagja az elmúlt időszakban rendkívül jó formát mutató Juhász Gréta, valamint újra meghívást kapott a sérüléséből szépen felépülő Kovács Anett is.

Hozzátette:

“Nem emlékszem rá, hogy a sporttörténelemben lett volna olyan, hogy két mezőtúri egyszerre legyen válogatott kerettag!”

Csakhogy némileg beárnyékolhatja az örömhírt az a közlés, miszerint egyetlen olyan játékosa van a női kézilabda-válogatottnak, aki hozza az elvárt erőnléti szintet.

A 444.hu cikke szerint a magyar női felnőtt kézilabda-válogatottban jelenleg mindössze egyetlen olyan játékos van, aki minden felmérésből hozza az elvárt szintet – jelentette ki Szűcs Martin, a csapat erőnléti edzője szerdán, a Magyar Kézilabda Szövetség konferenciáján. A MTI beszámolója szerint Szűcs elmondta, hogy rendszerint felmérik a serdülő, az ifjúsági, a junior és a felnőtt női válogatott játékosokat, hogy érdemben össze tudják hasonlítani az adatokat, és ahol van elérhető nemzetközi referencia, ott azt is felhasználják.

„A 21 felmért felnőtt játékosból állóképességben kilenc – tehát kevesebb mint a fele -, guggolásban közel a csapat fele, sprintben még kevesebb, irányváltási és felugrási képességben pedig a 21 főből három, illetve négy játékos hozta a szintet, ami még nem az, ahova szeretnénk eljutni, csak az első lépcsőfok” – mondta.

A junioroknál kettő, az ifjúságiaknál kettő, a serdülőknél pedig egy olyan játékos van, akik hozzák a megfelelő szinteket. Az erőnléti edző hozzáfűzte, az egyik legelszomorítóbb, hogy a posztonkénti teljesítményprofil készítése közben a kapusok esetében meg kellett változtatniuk a skálázást, olyan szinten térnek el – negatívan – az elvárt értékektől, ráadásul ez a tendencia a serdülő, az ifjúsági, a junior és a felnőtt válogatottnál is. Kijelentette: „Több játékos esetében történt jelentős előrelépés, ami viszont szomorú, hogy a felnőtteket kellene eljuttatni a juniorok szintjére, nem fordítva.”

Forrás: Szűcs Dániel Facebook és 444.hu

Fotó: Szűcs Dániel Facebook

Kapcsolódó cikkek