Nagy bajban van Jászárokszállás, 300 millióval kevesebb adóbevételre számítanak

Megosztás

Rendkívüli önkormányzati képviselő-testületi ülésen tárgyalták Jászárokszálláson a városi büdzsé meglehetősen kataszrófális helyzetét. Ugyanis kiderült, hogy a helyi iparűzési adóból származó bevétel 300 millió forinttal kevesebb lesz a tervezettnél. Több fejlesztést ezért “jegelnek”.

Ez most egy új helyzet, ennek felülvizsgálata és új lépések, döntések megtétele a legfontosabb, nyilatkozta a Jászsági Térségi Tv-nek Antal Péterné Szerző Ildikó. A város polgármestere hozzátette, a költségvetés felülvizsgálata és újratervezés folyik most. A soron kívüli ülésen ennek figyelembevételével az energetikai pályázat közbeszerzési eljárását eredménytelennek nyilvánították. Döntöttek arról is, hogy elhalasztják a városi strand gáztalanítójának beszerzését, illetve átütemezik a kondipark megvalósítását is.

A bevételek növelésére is született javaslat az ülésen. Egy képviselő, Gonda Csaba felvetette, hogy át kell gondolni, a 2019-ben már javasolt ingatlanadó ismételt bevezetését. Ez csak a cégeket érintené, ahonnan, éppen most állapították meg, hogy kevesebb iparűzési adó folyik be a városban.

Gonda úgy indokolta javaslatát, hogy ez egy stabil bevétel lenne a városnak.

A cégeket érintő jövő évi ingatlanadó bevezetését vizsgálja az önkormányzat.

A polgármester azt is mondta, hogy a beruházások, fejlesztések és egyéb kiadások áttekintése folyik most, ez még több munkamegbeszélést igényel a képviselő-testülettel.

A város vezetője jelezte, hogy több ilyen megbeszélésen már túlvannak és megteszik a szükséges lépéseket.

Hangsúlyozta, mindenképpen a stabilitás megőrzése a cél.

Érdekesség, hogy a jászárokszállási testületi üléseken szinte mindig résztvevő Pócs János fideszes képviselő most, amikor nagy a baj, nem volt jelen. Pócs egyébként nemrégiben arról posztolt, hogy megbeszélést tartott (amúgy ezt elég sűrűn teszi), Antalnéval. Július 14-én azt posztolta, hogy:

“Feladatok átbeszélve. Hajrá Jászárokszállás!”

Vagyis ekkor még úgy tűnt, nem volt veszélyben a költségvetés vagy ellenkezőleg, talán pont ekkor jelezhette a bajt a polgármester.

Az is érdekes lehet, hogy amikor Jászberényben adót akartak emelni, a tervezet óriási felháborodást keltett a helyi Fidesz körében, Pócs János pedig hallani sem akart adóemelésről.

Forrás: Jászsági Térségi TV

Szinte egy hónapja Pócs János képviselő és Antalné polgármester átbeszélték a feladatokat. Akkor még nem volt szó a jelentős hiányról, legalábbis ezt nem kommunikálták a közvélemény felé.

Kapcsolódó cikkek