Kiderült, mekkora drágulás jöhet az árstopok eltörlése után, a szegényebb falvakban durva áremelkedés lehet

Megosztás

Harmadával drágulhat az étolaj, a sertéscomb és a csirkemell az árstop megszüntetése után – Raskó György agrárközgazdász szerint. Ennyivel alacsonyabb a másfél éve befagyasztott ár a beszerzési árnál, amennyiért augusztustól árulhatják az érintett termékeket a nagyobb üzletláncok. A kisboltok még többet kérhetnek, mert rájuk nem vonatkozik az új szabályozás.

A vendéglősökre már eddig sem vonatkozott az árstop, így ők az olajért például másfélszer annyit fizetnek, mint a háztartások. Egy békéscsabai étteremben ezért egyre több zsírt használnak az olaj helyett, hogy így csökkentsék a költségeiket.

Egyszerűen árban nem lehet győzni ezeket a hatalmas árkülönbségeket, amik vannak. Ezért mi vegyesen, pálmazsírt használunk – mondta az RTL Híradónak Vozár Márton, a Mókus Csárda ügyvezetője.

A háztartások eddig pont fordítva gondolkodtak. Nekik több mint a kétszeresébe kerül egy kiló sertészsír, mint egy liter ársapkás étolaj.

Az Eurostat szerint Magyarországon drágultak legjobban a zsír- és olajfélék az Unióban.

Tavalyhoz képest 33 százalékos áremelkedést mértek idén márciusban, 10 százalékponttal magasabbat, mint a tagállamokban átlagosan. A jegybankelnök először tavaly decemberben beszélt arról, hogy a hatósági árak növelik az inflációt, mert a helyettesítő termékek drágulnak miattuk. Az olaj helyett például a zsír.

„3-4 százalékos veszteséget okoz, azaz inflációs többletet okoz az ársapkák alkalmazása. Azonnal ki kell vezetni minden ársapkát” – mondta tavaly decemberben Matolcsy György.

A kormány szerint az ársapkák nem növelik az inflációt. Alig több mint két hete mégis bejelentették, hogy véget vetnek az élelmiszerárstopnak.

„Szerintem az árstop kivezetése az, ami növelné az inflációt. De miután a kötelező akciózást széles körben vezetjük be, és az árstopos termékekre is kiterjed annyiban, hogy az áremelkedés mértékét ott is jelentősen mérsékli, ezért szerintem az együttes hatás, az infláció egészére tekintve minimál, ha lesz, akkor minimális lesz” – mondta június végén Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Augusztustól vége az árstopnak
Augusztustól kivezetik az árstopot, de átmenetileg beszerzési áron kínálhatják majd az érintett termékeket a legnagyobb üzletláncok. Illetve egy részüket annál olcsóbban.

A boltoknak abból a 8 termékből, ami jelenleg még árstopos ki kell választania kettő termékcsoportot, és 15 százalékos kedvezményt kell biztosítaniuk a napi beszerzési árból – mondta a Híradónak Szász Péter, a portfolio.hu elemzője.

A szegények megint rosszul járnak
A tojás várhatóan nem drágul, miután a takarmány feleannyiba kerül, mint tavaly Raskó György agrárközgazdász szerint. Úgy számol, az UHT tej ára alig, több árstopos élelmiszeré viszont akár a harmadával megugorhat – ha nem kezdik akciózni a boltok az ársapkák kivezetése után.

Konkrétan a csirkemell és a sertéscomb fogyasztói ára, mindegyike körülbelül ilyen 5-600 forinttal kilónként átlagban emelkedni fog. Szerintem egy 30-40 százalékos emelkedés biztos, hogy az étolajban benne van. A cukornál ennél jóval magasabb. A burgonya már soha nem lesz olyan olcsó, mint az árstop előtti időszakban volt – mondta Raskó György.

A kormány új árszabályozása a kisboltokra nem vonatkozik. Ezért a szegények lakta falvakban még nagyobb drágulást okozhat az árstop kivezetése Raskó György szerint.

A magyar tulajdonú vegyesboltok, falusi kisboltok árszintje az adott termékek esetében akár 15-20 százalékkal is magasabb lehet.

Az élelmiszerek hónapok óta Magyarországon drágulnak a legjobban az Európai Unióban. Az Eurostat legutolsó adatai szerint tavalyhoz képest 34,1 százalékkal emelkedtek az árak májusra, több mint kétszeresével, mint a többi tagállamban átlagosan.

Forrás: RTL.hu

Képünk illusztráció

Kapcsolódó cikkek