Roma Önkormányzat: a fideszes romaügyi kormánybiztos miatt nem kapnak pénzt a roma iskolák

Megosztás

Lakatos Oszkár elnökhelyettes gyanítja, hogy a háttérből Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, fideszes parlamenti képviselő befolyásolja az eseményeket, aki politikai támadást indított a roma szervezet ellen.” Még az ORÖ iskoláitól is elveszik a pénzt.

…és „nem számítanak neki sem a pedagógusok, sem a roma gyerekek – véli az elnökhelyettes.

A Népszava birtokában lévő levelezés szerint az Országos Roma Önkormányzat fenntartásában működő két iskola sem jut hozzá az állami támogatáshoz. Lakatos Oszkár, az ORÖ általános elnökhelyettese lemondásra szólítja fel Fülöp Attila belügyi államtitkárt és Radomszki Lászlóné helyettes államtitkárt.

Korábban írtunk arról, hogy az ORÖ és a Belügyminisztérium közötti elszámolási vita miatt a tárca jelezte: a harmadik negyedévben esedékes költségvetési támogatásból csak azt az összeget utalja át a roma testületnek, amely a fenntartásában lévő sziráki és tiszapüspöki iskola működtetéséhez szükséges. Csakhogy a minisztérium inkasszóval terhelte meg az ORÖ számláját, ami annyit tesz, hogy amennyiben oda pénz érkezik, akkor azt az adóhatóság leemeli onnan. Ahhoz, hogy az iskolák hozzájuthassanak a támogatáshoz, a minisztériumnak ideiglenesen fel kellett volna függesztenie az inkasszót. Ez azonban – hiába kérte az ORÖ, és hiába ígérte meg a minisztérium – nem valósult meg.

„Az adóhatóság inkasszóban elvitte az iskoláink normatíváját” – tájékoztatta Lakatos Oszkár a Népszavát. A Belügyminisztérium – mondta – nem tartotta be az ígéretét. Így a két iskola dolgozói nem fognak fizetést kapni, ellehetetlenül az intézmények működése. Hozzátette, hogy múlt hónapban ugyanez lejátszódott, a két iskolától összesen már több mint 60 millió forintot vettek el.

Az ORÖ elnökhelyettese hangsúlyozta: minderről nem Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár tehet, ő és a csapata minden tőle telhetőt elkövetett, hogy megnyugtatóan rendeződjön a helyzet. Lakatos Oszkár gyanítja, hogy a háttérből Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, fideszes parlamenti képviselő befolyásolja az eseményeket, aki politikai támadást indított az ORÖ ellen, és „nem számítanak neki sem a pedagógusok, sem a roma gyerekek”. Ugyanakkor a konkrét felelősség Lakatos szerint Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárt és Radomszki Lászlóné társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárt terheli. „Ez a mai magyar gondoskodáspolitika” – állapította meg Lakatos Oszkár, hozzátéve: „felszólítom mind Fülöp Attilát, mind Radomszki Lászlónét a lemondásra”.

Kapcsolódó cikkek