Hurráoptimista (vagy felemás?) eredmények a szezonzárón

Megosztás

Adventi hangulatban, családias körülmények között tartotta meg évzáró közgyűlését az Alföld Szíve Térségi Turisztikai Egyesület Kiskörén.

A résztvevőket Borbás Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke és Sebestyén Ferenc, az egyesület elnöke köszöntötték.
Galó Anita, az egyesület titkára tájékoztatást adott Jász-Nagykun-Szolnok megye idei első tíz hónapjában vendégforgalmi eredményeiről. 

A Magyar Turisztikai Ügynökségtől kapott adatok alapján megdőlni látszik a megyénkre oly régóta jellemző területi és időbeli koncentráció a vendégforgalomban – mondta el Galó Anita. 

Nyúlik a szezon, a nyári hónapokra idén az eddigi 80 százalék helyett a vendégforgalom 56 százaléka koncentrálódik. Egyre több vendég érkezik tavasszal és ősz elején is. 

A vendégéjszakáknál, ami egyébként összecseng a vendégek számával is, három település adja az összes forgalom 63 százalékát. 

Ez sorrendben Cserkeszőlő (186.470 vendégéjszaka), Tiszafüred (134.939) és Berekfürdő (121.573). 

A tovább helyezések: Szolnok (52.956), Abádszalók (38.944), Martfű (21.951), Túrkeve ( 18.418), Kisújszállás (18.183), Jászszentandrás (18.104) és Karcag (15.185).  
A vendégéjszakák száma az év első tíz hónapjában meghaladták a 700 ezret (705.620), a külföldi vendégforgalom az összes 10 százalékát  tette ki. 

A számok azt mutatják, hogy a nehéz körülmények ellenére is a vendégek átlag feletti számban érkeztek idén a megyébe, és különösen jó hír, hogy a szezon hosszabbításra való törekvések – attrakció és szolgáltatásfejlesztések – eredményei kezdenek látszódni.

Ennyi a tudósítás, amit az Alföld Szíve Térségi Turisztikai Egyesület közölt, és amiből viszont az is látható akár, hogy bár nyúlik a szezon, talán nem véletlenül, hiszen elő- és utószezonban általában olcsóbban lehet igénybe venni a szolgáltatásokat, mint főszezonban.

Ugyanakkor az is látható, hogy külföldi vendég alig érkezik a megyébe, továbbá, hogy még egy kistelepülés, Berekfürdő, még ha kiváló fürdővel is rendelkezik, duplán megelőzi a Tisza fővárosát, Szolnokot idegenforgalom tekintetében.

Kapcsolódó cikkek