Ha feldobjuk strand, ha leesik semmi – a Tiszaligeti Strandfürdő

Megosztás

A szolnoki Tiszaligeti Strand felújításának gondolata először 2015-ben vetődött fel, majd nem sokkal később, 2019-ben hozzá is kezdtek a korszerűsítéshez. Akkor még nettó 6 milliárd 974 millió forint volt a beruházás tervezett költsége. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor már tavaly tavasszal megmártózhatnak a szolnokiak a megújult komplexum egy szabadon választott medencéjében. Ám az elképzelésekkel ellentétben ott tartunk, hogy a beruházás összköltsége már 10 milliárd forint. Es ki tudja, hogy hol van a vége akár pénzben, akár időben.

Aki néhanapján tesz egy könnyű sétát a Tiszaligetben, szabad szemmel is jól láthatja, hogy a fürdő területén számos munkaárok, feltúrt talaj, egy látszólag elkészült hatalmas szürke épület és tarka építési törmelék várja a dolgos kezeket, de a munka zaja, az ilyenkor hömpölygő por és a kedélyes munkások valahogy nem törik meg a zöld csendet. És ez a kép fogad bennünket hónapok óta.


A Polgármesteri Hivatal tájékoztatása szerint a csúszás és a költségek növekedésének oka, hogy előre nem látható műszaki problémák léptek fel a fürdő átépítésekor. Félúton a szakemberek arra is fényt derítettek, hogy bizony újabb kutakra is szükség lesz. Az 1960-as években épült strand eredetileg két kútból táplálta a strandot, de most – mindenki legnagyobb meglepetésére – kiderült, hogy ez nem lesz elegendő egy majd’ kétszer akkora fürdő működtetéséhez.

Az interneten fellelhető tervek szerint el kell bontani a meglévő 1 360 négyzetméteres, egybefüggő vízfelületű, 0,9-1,1 méter  mélységű élménymedencét. A helyére egybe épített, de fallal két részre választott, korcsoport szerint megosztott élménymedence készül. A régi élménymedence helyén egy attrakciókkal teli és a csúszdák fogadására alkalmas 585 négyzetméter vízfelületű felnőtt élménymedence létesül, benne egy hullám medencerésszel. A két medence mellett készül el az azokat kiszolgáló közös gépészeti tér. Ezeken kívül lesz itt súlyfürdő medence, tornamedence, ugrómedence, merülő medence, szökőkút, vízparti büfé és kültéri ülőmedencék. A fürdő 46 új parkolóhellyel és kerékpártárolókkal is gyarapszik. Csak győzzük kivárni.


A szolnokiak addig is aszalódhatnak a várostól kissé távol eső, egykori MÁV strand gondosan árnyékmentesített talaján, vagy szabadon pancsolhatnak a környék legminimalistább szabadstrandján. Viszont akinek ennél is nagyobb igényei vannak, az bátran keresse fel a környező települések fürdőit. Berekfürdő, Cserkeszőlő, Martfű, Jászszentandrás, Túrkeve és Kisújszállás gondozott, árnyas strandjain talán több az egy négyzetméterre jutó szolnoki lakos, mint a megyeszékhely két vizes helyszínén összesen.

Kapcsolódó cikkek