Már természetvédelmi területeken is földgáz után kutatva fúrnak

Megosztás

Teljesen háttérbe szorultak a természet- és környezetvédelmi szempontok olyan országokban is, amelyek eddig élen jártak ebben. Az energiaválság felülírja az eddigi rendet, ez várható szinte mindenhol.

Amióta Moszkva a gázcsap elzárásával fenyegeti Európát, háttérbe szorulnak a környezetvédelmi szempontok, mert földgázra nagyon nagy szükség van. Németországban, ahol pedig a Zöldek kormányon vannak, engedélyeztek egy fúrást egy természetvédelmi terület közelében.

“Nagyon aggaszt bennünket, hogy a fúrás károsítja majd a természetvédelmi területet” – mondja a helyi polgármester Schiermonnikoog szigetén. A holland szigettől nem messze a tengerben fúrnak, földgáz után kutatva. Ineke van Gent úgy nyilatkozott a CNN gazdasági rovatának, hogy “semmi szükség sincsen új földgázmezőkre, ehelyett megújuló energia forrásokat kellene finanszírozni”.

Az Európai Unió vezetői viszont nem így látják a dolgot: nemrég fogadták el földgázspórolási közös tervet, amely 15%-os fogyasztáscsökkentést irányoz elő.

A gázválság azzal jár, hogy egyre magasabbak az árak, és ez mind több családnak okozhat gondot Európában. A környezetvédők viszont úgy gondolják, hogy a hivatkozás az ukrajnai háborúra csak fedőszöveg, az Európai Unió tagállamainak vezetői ily módon akarják megkerülni a klímavédelmi előírásokat.

Ez a földgázfúrás a holland sziget közelében csak 2024-re hoz majd plusz gázt a rendszerbe. A fúrási engedély viszont 2042-ig szól.

“Meg kell szabadulnunk a fosszilis fűtőanyagoktól minél gyorsabban” – hangsúlyozza a holland Tengerkutató Intézet igazgatója. Han Dolman siet hozzátenni: “ezek a mostani fúrások egyáltalán nem járulnak hozzá a jelenlegi gáz válság megoldásához”. (via Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek