Pusztulnak a madarak a Tisza-tó közelében

Megosztás

A Tiszafüred és Egyek közötti agyagbánya gödörnél szokatlan madárpusztulásra lett figyelmes Kiss Balázs, a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság vezetője.

A tó partján egy nap alatt fél tucat súlyosan mérgezett és elhullott madarat találtunk. A szárnyas elhullását egy aerob baktérium okozza, amely azt jelenti, hogy oxigénszegény környezetben képes szaporodni, amire a Tiszafüred és Egyek közötti kis agyagbánya gödör tökéletes terület. A baktérium egyébként minden víztestben jelen van, szerves anyagot bont és hatalmas melegre van szüksége a szaporodásra. Azonban ritkán talál olyan számára megfelelő környezetet, mely hatására így képes elszaporodni.

-magyarázta az ijesztő jelenséget a szakértő a szoljon.hu hírportálnak.

Folyamatosan járták a területet a természetvédők és begyűjtik a beteg állatokat. Az utóbbi időben több tucat tetemet gyűjtöttek be: tíz fehér gólyát, több  vetési varjút, egy egerészölyvet, pár tőkés récét és néhány dankasirályt.

Kiss Balázs szerint a hőség növekedésével, illetve a víztestek leadásával országszerte nőni fog az ilyesfajta mérgezések száma. 

A megoldás az lenne, ha feltöltenék körülbelül másfél méternyi vízzel a medret. Mindez azonban nem megoldható, hiszen nincs a közelben öntözőcsatorna. A víz hatására alkalmatlan feltételeket biztosítanánk a baktérium számára, így nem tudna szaporodni és kárt okozni. Mivel ez a baktériumfajta szerves anyagot bont le, sokat segít az is, ha összeszedjük az állati tetemeket a területről, illetve megoldásként szolgálhat, ha minden nap figyeljük azokat az állatokat, melyeknek még nagy esélyük van a túlélésre

– hangsúlyozta a társaság vezetője.

Kapcsolódó cikkek