Fejenként 65 kilogramm élelmiszert dobunk a kukába

Az Európai Unióban 59 millió tonna élelmiszer ment pocsékba 2020-ban, aminek 53%-a a háztartásokhoz köthető. Magyarországon évente fejenként kb. 65 kg élelmiszerhulladékot termelünk a háztartásokban, amiből 25 kg elkerülhető lenne, és ami kb. 35 ezer forint megtakarítást jelentene fejenként. Legmostohábban az ételmaradékokkal, a zöldségekkel és gyümölcsökkel, valamint a pékáruval bánunk.

Tovább olvasom

Ne dobd ki az ételt, inkább tervezz okosan! – Elérhető a Nestlé és a SPAR legújabb szemléletformáló kisokosa

Magyarországon a legtöbb élelmiszer-hulladékot a háztartások termelik – ez évente átlagosan 65 kilogramm kidobott ételt jelent. A nem tudatos fogyasztói döntések nemcsak a spórolást nehezítik meg, de még a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok kibocsátásához is hozzájárulnak. A Nestlé Hungária és a SPAR Tervezz okosan! című kiadványa hiánypótló ismertetőkkel és pénztárcabarát gyakorlati tippekkel támogatja a környezettudatos fogyasztói szokások kialakítását. Évente összesen mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik Magyarországon, és egy négyfős család ennyi idő alatt körülbelül 50 ezer forint értékű feleslegesen megvásárolt élelmiszert dob ki. A pazarló hozzáállás megnehezíti az éhezés elleni küzdelmet, valamint legalább…

Tovább olvasom

Figyeljünk! Visszahívtak egy élelmiszert, üvegszilánk lehet benne, érintett az Auchan és a Tesco is

Ha ilyet vásárolt a boltban, semmiképpen ne fogyassza el, hanem vigye vissza. A Nébih azt kéri a vásárlóktól, hogy ne fogyasszák el a terméket. Üvegszilánk lehetséges jelenléte miatt a Gloster Zöldség-Gyümölcs Feldolgozó és Kereskedelmi Kft. csemegeuborkát hívott vissza a forgalomból – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A visszahívás a 2023. augusztus 28-i minőségmegőrzési idejű, Gloster 6-9 cm Csemegeuborka 680g elnevezésű termékre vonatkozik. Ez lenne az:

Tovább olvasom

Újabb negatív rekord: már a 26 százalékot súrolja az infláció

Az élelmiszerek csaknem másfélszeresére drágulták a tavaly januári állapotokhoz képest. Januárban 25,7 százalékkal voltak magasabbak az árak Magyarországon, mint egy évvel korábban, közölte a KSH. Ez azt jelenti, hogy továbbra is emelkedik az infláció, hiszen decemberben “csak” 24,5 százalékos volt – írja a 444.hu. Tavaly januárhoz képest 44 százalékkal drágultak az élelmiszerek, de még magasabb a kenyér (80,6), a tojás (49,4), a vaj és vajkrém (76,6), a tejtermékek (75,8), a száraztészta (66,4), a margarin (57,9), a péksütemények (56,3), a baromfihús (48,3) és a tej (48,2) inflációja. Az étolaj ára viszont 6,4…

Tovább olvasom