Nem kell mindenben egyetérteni, de együtt kell dolgozni

Megosztás

Sajtótájékoztatót hirdettek egy nappal az első érdemi közgyűlés előtt a kormánypártok, amelyen Szalay Ferenc a Fidesz-KDNP szolnoki elnöke, Fejér Andor a város alpolgármestere, illetve Töreki András és Tasnádi Zoltán képviselők vettek részt. Szóba került a Fidesz és az ellenzék fiatalítása, a szervezeti és működési szabályzat módosításai, a tanácsnoki rendszer bevezetése, és hogy mit gondol a búcsúzó városvezető az ellenzéki polgármesterrel való közös munkáról. 

“Június 9-e óta eltelt sok-sok idő” – kezdte a sajtótájékoztatót Szalay Ferenc, aki, mint ahogy mi is írtunk róla, lemondott képviselői mandátumáról, de a Fidesz szolnoki elnöke maradt. “Ennek a komoly intervallumnak nagyon fontos feladata volt, hogy végiggondoljuk azt, hogy hogyan és miképpen haladjon tovább a város a következő önkormányzati ciklusban.”

A helyzet, amihez a városnak alkalmazkodnia kell, az a következő: a polgármester-választást Győrfi Mihály nyerte a DK képviseletében, a testületi többséget pedig a Fidesz-Kereszténydemokrata Néppárt szerezte meg.

Tiszteletben tartva a választók döntését, kezdeményezték polgármester úrnál az SZMSZ módosításáról szóló tárgyalást, mivel úgy gondolták, fő prioritást élvez, hogy a szervezeti és működési szabályzat hogyan segítse a következő időszakot. A tárgyalások legfontosabb eredményei a közgyűlés hatáskörének tekintetében, hogy sok feladat marad és kerül át a közgyűléshez, a bizottságokhoz, de természetesen lesz olyan, ami marad polgármesternél marad.

“Ahhoz, hogy működjön a testület, a bizottsági szerkezetet is végig beszéltük” – tette hozzá Szalay Ferenc.

Ugyanaz a hat bizottság marad, amely eddig dolgozott a város működtetése érdekében. A bizottságok elnökeit kvalitásos alapon jelölték, a hat bizottságból háromnak a vezetőjét a Fidesz, Kettőt a DK, vagyis a Szolnok 2024, egy bizottságot pedig az LMP fog vezetni.

Régi-új gondolat született meg, amikor arra a döntésre jutottak, hogy tanácsnoki rendszer segítse a képviselő-testület munkáját. Kettő tanácsnokot a Fidesz-KDNP, kettőt a Szolnok 2024, egyet pedig az LMP ad. Az öt tanácsnok feladatköre a bizottságok feladatköréhez fog kapcsolódni. Munkájuk az lesz, hogy számos területen ellenőrizzenek, véleményezzenek, illetve javaslatokat tegyenek. A polgármesterrel együttműködve kell tudni különböző feladatokat végrehajtani, így lényegében a tanácsnok ellenjegyzésével tud működni sok tekintetben a polgármester, de a közgyűlés és a bizottság is.

Kiderült ezek mellett az is, hogy kik lesznek a Fidesz-KDNP frakcióvezetői. A Fidesz frakcióvezetői feladatait Töreki András, a Kereszténydemokrata Néppártét pedig pedig Rehó János látja majd el.

A Fidesz-KDNP által delegált tanácsnokok név szerint a következő személyek lesznek: Tasnádi Zoltán, aki a humán területek tanácsnoka, ezen belül is az oktatás, kultúra és sport területekben érdekelt, a másik pedig Fejér Andor, aki a városüzemeltetés és a városfejlesztési feladatokban jár el a későbbiekben.

Fejér Andor alpolgármester azt fejtegette, hogy a közgyűlés működését az önkormányzati törvény szabályozza. Ez megszabja azokat a feladatokat, amelyekkel körülhatárolja az önkormányzat működését. Azon belül az önkormányzat saját maga dönthet arról, hogy milyen döntéseket tart meg saját hatáskörben, milyen döntéseket delegál bizottsági hatáskörbe, és milyen lehetőségeket delegál tovább a jegyzőhöz, illetve a polgármesterhez. Ennek a négy egységnek az együttműködéséből adódik az önkormányzat működési rendszere.

A politikus véleménye szerint a rendszer hangolása mindig azon múlik, hogy az ebben résztvevők milyen tapasztalattal rendelkeznek, milyen szakmai múltjuk van az önkormányzat működtetésében. Vannak olyan feladatok, amelyeket a törvény eleve a polgármesterhez delegál, és vannak olyan feladatok, amelyek szakmailag bizonyos bizottságokhoz kerülnek, például a Szociális Egészségügyi Bizottság foglalkozik a lakáskérdésekkel és szociális ügyekkel, ott lesznek olyan döntések többek között a lakáshoz jutás támogatása, lakásfelújítások kérdése, különböző segélyek, amelyek nem azonnali segélyekről szólnak.

Nyilván azok a döntések, amelyeknél gyorsan kell döntést hozni, azonnal ki kell jelölni egy családnak egy szükséglakást, mert éppen elvitte a szél a tetőt a házról, vagy hasonló esetekben, megmarad a polgármesternél, de ami hosszabb távú döntés, az a bizottság dolga lesz. Vannak olyan döntések, amelyek a forgalom rendjének átalakítását vagy módosítását eredményezi. Ezek polgármesteri hatáskörből átkerülnek bizottsági hatáskörbe, illetve esetenként vannak olyan döntések, ahol a polgármesternek és a tanácsadóknak az együttes döntése hajtható csak végre. Tehát a polgármester úgy dönthet, hogy ha van egy tanácsnoki ellenjegyzés, amely azt gondolom, hogy egyfajta kölcsönös bizalomnak a kialakítása kell, hogy eredményezzen, másfelől egyfajta felelősségvállalást is jelent.

Több ilyen terület van a kulturális feladatok között is, de az oktatásban például az óvodában a csoportlétszámok, beiskolázási területek és szakmai programok jóváhagyása szintén ide számít. Tehát nagyjából ilyen döntésekre kell gondolni, de minden szakterületnek megvannak a maga felelősségei.

“Ám a bizottságoknak jelentősen több döntési jogköre lesz szakmai alapon. És ez egy nagyon komoly változás” – tette hozzá Szalay Ferenc.

Van egy kérdés, amit eddig nem kezelt az SZMSZ, de mostantól megváltozik, és ez nem más, mint a képviselők hiányzása, ami azt fogja szabályozni, hogy a képviselők negyed éves lebontásban az ülések, szavazások hány százalékán jelentek meg. A büntetési tételek pedig 15-30-50 százalékos fokozatonként növekednek.

Tasnádi Zoltán szerint ez fontos, mert ez belekényszeríti a képviselőket, hogy végezzék a munkájukat. “A Fidesz frakció belső szabályzatában eddig is volt ilyen tétel” – tette hozzá. “Úgy gondoltuk, hogy egy picit szabályozni kell, hogy ne kifizetőhely, hanem egy szakmai alapon, vagy akár politikai alapon teljesítő helyként maradjon meg a közgyűlés” – egészítette ki Fejér Andor.

“A Fidesz KDNP frakció érzi azt a felelősséget, amit Szolnok város lakói a közgyűlésben a frakcióra helyeztek” – mondta az új frakcióvezető, Töreki András. “A szakmai tapasztalat, a tudás – és mint látható az összetételből ebben a frakcióban -, a fiatalos lendület is megvan ahhoz, hogy tovább tudjunk dolgozni Szolnokért, tovább tudjunk dolgozni a szolnoki lakosokért, és olyan ügyeket, feladatokat tudjunk felvállalni, ami jó Szolnoknak és jó szolnoki embereknek. Természetesen, ha erre van készség az ellenoldalról, akkor együttműködve tegyük. Nem fogunk semmi olyasmit támogatni, ami az egyént, vagy különböző csoportokat támogat. Szolnok városáért, és Szolnok lakóiért fogunk dolgozni. A Fidesz KDNP erre teszi fel a munkát ebben a ciklusban” – zárta beszédét a képviselő,

Arra a kérdésre, hogy zökkenőmentes munkára számítanak-e, Szalay Ferenc azt válaszolta, hogy rajtuk, mint ahogyan eddig, ezután sem fog múlni a dolog. Nem fognak méltatlan vitákba bocsátkozni, de most azt tapasztalták az egyeztetéseken, hogy nem láttak akaszkodási szándékot, ami arról szól, hogy felborítaná a város működését.

Szalay kiemelte még, hogy szerinte is rendkívül fontos, hogy a frakció fiatalodott, hiszen Ádám Csaba és Mohi Márk személyében a fiatalabb generációba tartozó képviselők csatlakoztak a régiekhez. De természetesen a tapasztaltabb képviselők is megmaradtak a csapatban. Ehhez végül viccelődve azt is hozzátette, hogy meg kell kérdezni majd a másik oldaltól is, hogy az ottani fiatalítás hogyan és miképpen történt.

“Nem kell mindenben egyetérteni, hanem együtt kell dolgozni” – tette hozzá Tasnádi Zoltán. “Ez volt a mottó, így mentünk neki a tárgyalásoknak és ez úgy néz ki, hogy idáig meg is valósult.”

Szöveg és kép: Vajó Levente.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek