Gulyás Márton kérdezte Szolnok és Jászapáti új polgármesterét

Megosztás

Mi történik, ha a kormány megvonja a forrásokat egy ellenzéki várostól? Hogyan navigál egy új fideszes vezető egy ellenzéki többségű testületben? Október elsején, vagyis az új önkormányzati ciklus első napján ezekre a kérdésekre kereste a választ leköszönő, továbbra is regnáló és újonnan megválasztott városvezetőktől Gulyás Márton és a Partizán. A műsorban több megyei érintettség volt, Györfi Mihály (Szolnok) és Illés Gergő (Jászapáti) polgármesterek beszéltek a következő évekről.

Az Átadás Napja: a Partizán ennek alkalmából hívta meg Paks, Balatonalmádi, Balmazújváros, Jászapáti, Pápa, Hódmezővásárhely és Szolnok frissen megválasztott, illetve leköszönő polgármestereit.

Kivéreztetés, blokkolás, új kezdet: kisvárosi küzdelmek az ellenzéki fordulat után

Mit tehet egy ellenzéki város, ha a kormány kiveszi a zsebéből a pénzt? És mit tehet egy új fideszes vezető az ellenzéki testület szorításában? A gazdák mögé tud-e állni az aszály ellen küzdő polgármester? Önkormányzati váltó az Átadás Napján a Partizánon: blokkolt és megrövidített költségvetések, közgyűlési patthelyzetek, államilag szabotált és kivéreztetett ellenzéki városok, helyi politikai küzdelmek, civilek a pályán.

Illés Gergő, a Jászapátiért Önökkel Szövetségben (JÖSZ) helyi szervezet és a Tisza Párt által támogatott jelölt nagy meglepetésre legyőzte a jászsági országgyűlési képviselő, Pócs János fiát júniusban. Portálunkon áprilisban olvashattak az Erasmus+ ösztöndíjjal Hollandiában és Csehországban tanult, főiskolai végzettsége tekintetében vidékfejlesztő Illésről.

Magyar Péter megjelenése motiválta, majd néhány húsvéti beszélgetés után egy utcafórummal egybekötött jelöltbemutató keretében fedték fel a személyét. Szakmai programmal készültek, a választás előtt és a Partizánban is hangsúlyozta, hogy civil alapon gondolkodik, a helyi ügyeket pedig nem szeretné az országos politika játszóterévé tenni.

„Van egy akarat, hogy az önkormányzatok térségi szinten tudjanak fejlődni. Mi, az önkormányzatok szövetségesei tudunk lenni a kormánynak. A következő választás 2026-ban lesz. Úgy gondolom, hogy ez a jó viszony és a szakmai törekvéseknek az előremenetele egy kölcsönös érdek, mi megtesszük a munkát, ennyit tudunk csinálni, és a nyilvánosság erejével tudunk élni” – mondta.

A Szol24-en is beszámoltunk róla, hogy első polgármesteri sajtótájékoztatóját adta október 1-jén a másik nagy nyertes, Györfi Mihály: úgy véli, Szolnok történetében ezzel egy új fejezet kezdődik, a választók egy rendkívül hosszú korszakot zártak le június kilencedikén. A városházán, illetve a műsorban egyaránt megköszönte Szalay Ferenc munkáját és békés nyugdíjas éveket kívánt neki.

Gulyás Márton szerint csodaszámba menő, ami történt, hiszen Szolnokot három évtizede – egy ciklus kivételével – fideszes polgármester irányította.

Felidézték Ruff Bálint elemző szavait, aki már tavaly októberben azt mondta, hogy a városban van mit, lehet mit keresnie az ellenzéknek, bár tény, hogy a rövid életű Szolnoki Többség összeomlása rossz példát mutatott a szavazóknak.

Györfi a csapata munkáját és a fideszes átszavazókat nevezte meg a sikere elsődleges forrásainak, úgy véli, elképzelhető, hogy a helyiek úgy ítélték meg, Szalay elfáradt a városvezetésben. Elhangzott továbbá, hogy megválasztását a Tiszaligeti strandfürdő körüli kálváriának is köszönheti, amit a szavazók „nem tudtak megbocsátani”.

Hasonlóan említésre került a 2019-es ellenzéki többséget tömörítő Szolnoki Többség tragikomédiája, a konfliktusok és a szakadás hátteréről ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben.

„Szolnok lobbierejét növelni kell, Zalaegerszeg, Kecskemét, Székesfehérvár, Győr, Debrecen előrébb tartanak a lobbiban és a gazdaság fejlesztésében” – mondta, hozzátéve, hogy nem tudja, ez Szalay Ferenc vezetésének, vagy a kormánynak a kritikája inkább.

Képek: Vajó Levente, Partizán (pillanatkép)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre! Amennyiben szívesen lenne a támogatónk, kattintson ide és csatlakozzon adománygyűjtésünkhöz. 

Kapcsolódó cikkek