Méltó helyükre kerültek Kunszentmárton második világháborús zsidó áldozatainak emléktáblái

Forrás: Kunszentmárton Város Önkormányzata Facebook oldala

Megosztás

Történelmi pillanatnak lehettek tanúi Kunszentmárton életében, akik június 20-án jelen voltak az egykori zsinagógában. A holokauszt helyi áldozataira emlékeztető emléktáblákat leplezték le, melyek hatvanévnyi száműzetés után kerültek vissza méltó helyükre.

Kegyelettel emlékeztek (Kunszentmárton Város Önkormányzata Facebook oldala)

Az 1911 és 1912 között épült, szecessziós stílusú zsinagógában eredetileg 1948-ban állíttatták az áldozatok hozzátartozói az emléktáblákat. Az épület 1964-ben került az ÁFÉSZ tulajdonába, ami bútorraktárként használta. Ekkor a táblákat a budapesti Kozma utcai Izraelita Temetőbe szállították, ahol hatvan éven át csendben pihentek. Napjainkban az egykori zsinagóga épülete a Bartók Béla Terem intézmény épületeként szolgálja a városi kulturális életet.

1944. június közepén a kunszentmártoni zsinagógát alakították gettóvá, ahonnan a mintegy 200-250 fős helyi zsidóságot deportálták Kecskemétre, majd Németországba és Auschwitzba. Közülük alig néhányan térhettek vissza, és közel 180 kunszentmártoni vesztette életét a náci koncentrációs táborokban.

Méltó helyre kerültek a táblák (Kunszentmárton Város Önkormányzata Facebook oldala)

Forrás: Kunszentmárton Város Önkormányzata Facebook oldala, Wikipédia

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek