„Évek óta nem tesznek semmit” – egy szolnoki baleset utóélete

Megosztás

Bár csak rövid időre állította meg a forgalmat a szolnoki Debreceni úton történt baleset május 27-én, illetve értesüléseink szerint az érintett fiatal lány könnyebb sérüléseket szenvedett, nagy volt az ijedtség: egy olyan útszakaszon történt mindez, ahol néhány évvel ezelőtt ketten is meghaltak, miközben az ott élők több alkalommal hangoztatták a gyalogos-átkelőhely veszélyességét. Mikor fog történni valami?

2018 júniusában a megyeszékhelyen, a Debreceni út és az Árnyas utca kereszteződésénél egy mentőautó és egy utasokat szállító autóbusz ütközött össze. A mentő megkülönböztető jelzéssel haladt Szolnok felé, amikor összeütközött a vele szembe haladó busszal. A mentőautót vezető, illetve a szállított beteg elhunyt, az esetkocsiban tartózkodó mentőápoló és mentőtiszt pedig súlyosan megsérült. Emellett a buszon ülők közül huszan szenvedtek könnyű sérülést.

Hat évvel később és néhány kereszteződéssel feljebb ismét egy baleset: a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Szol24 megkeresésére elárulta, reggel hét óra körül egy helyi lakos személygépkocsival közlekedett a szolnoki Debreceni úton, amikor a sofőr haladása során egy kijelölt átkelőhelyen elsodort egy gyalogost.

A diáklány – az elsődleges orvosi vélemény alapján – könnyű sérülést szenvedett. A gépkocsivezető elmondása szerint a nap elvakította, ezért későn észlelte őt. Bár nagy volt az ijedtség, a fiatal lány úgy tűnik, hogy kisebb sérülésekkel megúszta az esetet. De miért is tűnik ki a sajnálatosan gyakran előforduló szolnoki balesetek közül a Debreceni úti?

Ütközésben összetört mentõautó Szolnokon a Debreceni úton 2018. június 27-én

Elsősorban azért, mert nem minden előjel nélkül történt.

A Kertváros/Gagarin utca megállóhely környéke, ahol a helyi járatok közlekednek és veszik fel, illetve teszik le az utasokat, cseppet sem veszélytelen szakasz. A busz felé igyekvők a megállót kizárólag a Gagarin utca felőli gyalogos-átkelőhely által tudják megközelíteni.

A gond ott kezdődik, hogy ehhez egyáltalán nincs elég hely, miközben a rendkívül forgalmas Debreceni úton egész nap jönnek-mennek az autók. Továbbá érkezett lakossági panasz az utóbbi években arra vonatkozóan is, hogy nincs megfelelően kivilágítva a környék, emellett az ott közlekedő autók rendszerint magasról tesznek a 30-as sebességkorlátozást jelző táblára. Egy általunk megkérdezett helyi lakos azt mondta, évek óta nem tesznek semmit a megoldás érdekében. Akinek nem ismerős terep a Kertváros, a szóban forgó zebrát láthatja a kiemelt képünkön.

A 2018-as halálos baleset kapcsán a Blikknek Ligeti József, a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület vezetője, jelenleg a körzet képviselője úgy nyilatkozott, a Debreceni út azon szakaszát 2014-ben már felújították az önkormányzati választások előtt. „Nem sokáig élvezhettük: másfél évvel a baleset előtt, 2017 tavaszán jeleztem az önkormányzatnak, hogy probléma van vele. A szegélykövek megsüllyedtek, és ha esik az eső, az úton rendszeresen megáll a víz, akár 2-3 centiméter magasan. Ezen a szakaszon több buszmegálló is van, csak idő kérdése volt, mikor történik tragédia” – mondta akkor a lapnak.

Az út egy másik kereszteződésénél, a Gagarin utcánál, ami által megközelítik az emberek a buszmegállót, az a probléma, hogy nem lehet fekvőrendőrt telepíteni. Jó kérdés, hogy más megoldási javaslattal, pl. a járda kiszélesítésével, vagy villogó sárga lámpa telepítésével miért nem éltek. Ráadásul szerkesztőségünk információi szerint a városi közlekedési osztály már vizsgálta az esetet és arra jutottak, hogy a kiemelt szegély mögött a gyalogosok részére rendelkezésre álló terület megfelel a hatályos Útügyi Műszaki előírásokban szereplő követelményeknek.

Levélben kerestük meg Ligeti József képviselőt azzal, hogy tudomásunk szerint nem újkeletű problémáról van szó, ezáltal pedig milyen megoldási javaslattal élt, illetve mi valósult meg ebből az utóbbi időszakban? Kérdéseinkre egyelőre nem válaszolt, amennyiben ez megtörténik, cikkünket frissítjük.

Képek: Google Maps, Mészáros János/MTI

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek