Huszárosan indul a Szolnoki Szimfonikusok koncertsorozata

Megosztás

A Szolnoki Szimfonikusok zenéjükkel, a kultúra eszközeivel szeretnének emléket állítani a dicsőséges tavaszi hadjárat hőseinek, ezért városrészi koncerteket szerveznek Szolnoki csata emlékkoncert 175 címmel.

A szabadtéri koncertsorozaton huszárok színesítik a műsort látványos előadásukkal, a gyerekek belebújhatnak a lovas katonák formaruhájába és közös fotókat készíthetnek velük. Sőt, a bátrabbak kardjaikkal párbajra is kihívhatják őket. A Szolnoki Szimfonikusokkal a város három különböző helyszínén találkozhatnak az érdeklődők: május 31-én pénteken Szandaszőlősön a Lengyel Antal téren, június 1-én szombaton a Széchenyi lakótelepen, a Zöld Ház előtti téren, június 2-án vasárnap pedig a Hild János téren.

A díjmentesen látogatható koncertek 19 órakor kezdődnek.

Program:

Kodály: Háry János – Toborzó

Suppé: Könnyűlovasság – nyitány

Dvorak: Szláv táncok (No. 3., 6., 8.)

Kodály: Háry János – Intermezzo

Rossini: Tell Vilmos – nyitány

Brahms: Magyar táncok (No. 3., 4., 10., 21)

Vezényel: Izaki Maszahiro, Szolnok város fő-zeneigazgatója

Közreműködnek: a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány és a Magyar

Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség huszárai

Patkós Imre és Kállai Mária a sajtótájékoztatón

Ignácz Kristóf, a Szimfonikus Zenekar ügyvezetője nyitotta meg az erről szóló sajtótájékoztatót. A szimfonikusok a megalakulás óta aktív szerepet vállal a magyar kulturális értékek megőrzésében közvetítésében és kiemelkedő feladatának tekinti az ifjúság zenei nevelését küldetése a művészeti élet gazdagítása magas színvonalú komolyzenei hangversenyek bemutatása a világ minden táján, öregbítve ezzel Szolnok város és a térség hírnevét.

Elmondta, hogy jövőre Szolnok 950, a zenekar pedig 60 esztendős lesz szóval lesz mit ünnepelni, majd rákanyarodott a mostani eseménynek apropót adó szolnoki csata 175. évfordulójára rendezendő koncertekre.

A következő percekben Szalay Ferenc polgármester arról beszélt, hogy akárki akármit mond Szolnok dúskál a természeti, épített vagy épp a kulturális kincsekben. Következőkben a Szimfonikus Zenekar hozzáállását is méltatta, miszerint nagyon magas minőségű, mégis ember közeli zenekarról van szó, ami, mint a sajtótájékoztató céljául szolgáló szolnoki csata emlékére megrendezésre kerülő koncerteken is, szabadtéren is sokszor fellép a városban a zenekar, így közelebb hozva az emberekhez a komolyzenét.

Végül a dicsőséges tavaszi hadjáratról beszélt, Szolnokon minden évet győzelemmel kezdünk, mondta utalva arra, hogy minden év elején a megrendezésre kerül a szolnoki csata a városban.

Patkós Imre, Kállai Mária, Szalay Ferenc és egy huszár

Patkós Imre, a zenekar szakmai igazgatója a zenei programról mondott pár szót, ismertette, hogy a szolnoki csata idejéből való zenék csendülnek majd fel igen változatos zeneszerzőktől. Számára minden kiválasztott műből a lelkesítés sugárzik. Rossini Tell Vilmosával kapcsolatban pedig egy személyes történettel összekötve az unokájáról mesélte el, hogy amikor meghallotta a zenét magától értetődő módon táncolt rá. Ilyen temperamentum szólal meg a zenékből, ami már gyermekkorban egyértelmű attól függetlenül, hogy tudnánk mi a háttere egy-egy ilyen zenének. Záró gondolatában Iszaki Maszahirot megemlítve tette hozzá hogy a dalok a legjobb formájukban kerülnek majd színpadra, mivel a karmester azért is döntött Magyarország mellett, mert hihetetlenül lelkesedik a magyar zene iránt.

175. évfordulóra emlékezve pusztán a zene is elég lenne, de a zenekarnál azt tartják izgalmasnak, ha minél több művészeti ág találkozik egy ilyen eseményen. Így esett a választás a hagyományőrzők bevonására és ágyúk kardok látványos bemutatójára a zenék alatt.

Ezután következett Bereczki Ákos, hagyományőrző huszár, a Mátraaljai VándorlÓ Sport-és Hagyományőrző Lovas Egyesület elnöke. A Mátraaljáról érkező csapat nagy része mindennapjaikban is a hagyományőrzésnek él -mondta- összes tagjának van lova és foglalkoznak is lovakkal, tehát mezőgazdasággal, patkolással és effélékkel. 12. Nádorhuszárezred egyenruháit viselik a Jászkun huszárok. Majd szóba került a lovakkal való kapcsolódása, ha felül a lóra teljesen átszellemül, elfelejti a problémáit, de nehéz szavakba önteni, amit akkor érez mikor a lovon szabadon vágtat. A hagyományőrző egyesület problémáiról is esett szó, miszerint kevesebb fiatalt érdekel a hagyományőrzés, de igyekeznek bevonni minél fiatalabb korban őket, járnak iskolákba óvodákba népszerűsíteni és előadást tartani.

Szerző és fotók: Vajó Levente

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek