Kinyitnak és egyirányúsítanak egy utcát a bölcsőde miatt Törökszentmiklóson

Megosztás

Bár Törökszentmiklóson nem minden érintett utcát tud felújítani az önkormányzat forráshiány miatt, amit tudnak, igyekeznek elvégezni. Ráadásul az új bölcsőde miatt szükségesség is vált néhány utca megújítása. Ennek kapcsán pedig a Toldi utcát egyirányúsítják.

Szemere Bertalan utca kiépítése

Az új bölcsőde megközelítéséhez szükséges a Szemere Bertalan utca még kiépítetlen szakaszának építése.

Az elkészült tervek alapján 130 méter hosszon kerül kiépítésre az utca a Toldi utcáig, továbbá biztosítva lesz az összeköttetés a Kossuth Lajos utcához, illetve a bölcsőde megközelítéséhez megépül a Szemere Bertalan utcai járda a Toldi utcáig, valamint az új bölcsőde előtt 12 + 1 akadálymentes parkoló létesítését tervezik. A biztonságos közlekedéshez az utca ezen szakaszán a közvilágítási hálózatot is bővítik. A Szemere Bertalan utca egy szakaszán az aszfaltburkolat műszaki állapodta indokolja annak felújítását, amit a projekt keretében megtesznek.

Júliusban elkezdődtek az előkészítő munkák, amely keretében a Magyar Telekom Nyrt. beruházásában később megvalósuló telekommunikációs hálózat fejlesztéshez védőcsövek kerülnek elhelyezésre, a termálrendszer bővítéséhez védőcsövek kerültek beépítésre, valamint az út és a parkoló csapadékvíznyelőinek bekötése történt meg a zárt csapadékvízcsatornába, továbbá az utca ezen szakaszán kiépítendő közvilágítás számára kerültek a védőcsövek a földbe. Ezt követően a szegélykövek építése és az ágyazat terítése, majd az út és parkoló építése van soron várhatóan augusztus közepéig, míg a Szemere Bertalan utca már meglévő útszakaszának felújításával szeptember végéig végeznek.

A Szemere Bertalan utca a rendezési tervben rögzített nyomvonalon kerül megépítésre. Ennek megfelelően a Toldi utcát megnyitják, és biztosítják a közlekedési kapcsolat a Kossuth Lajos utca irányába. A Toldi utca kiépített szélessége miatt egyirányúsítani szükséges. A hatóság által elfogadott tervek szerint a Batthyány út felől lehet majd behajtani. A tapasztalatok alapján a forgalmi rend a későbbiekben felülvizsgálható.

A Szemere Bertalan utca ezen szakaszának kiépítése, és a parkolóépítés engedélyköteles tevékenység, így a rendezési tervben rögzítettek szerint terveztették és engedélyeztették az építést. A 2023. évi költségvetésben a fejlesztésekre fordítható keret nem tette lehetővé, hogy az EGYMI-parkoló építését betervezzék.

A jelenlegi formájában az EGYMI-parkoló maradéktalanul nem felel meg a rendezési tervben rögzítetteknek, ahhoz az EGYMI udvarán a teljes forgalmi rendet felül kellene vizsgálni, el kellene bontani az udvari épületet, és így kellene megtervezni. Az udvari épület jelenleg használatban van, így a 2023. évi költségvetés készítése során nem tervezték a bontást, és az EGYMI udvarának felújítását, átépítését. Az EGYMI-parkoló folyamatosan használatban van, így nehéz a karbantartását ütemezni. Az Intézménnyel egyeztetve ütemezetten minden évben igyekeznek a parkoló karbantartását elvégezni, így ebben az évben is.

Dobó István utca felújítása

A költségvetés készítésekor igényként jelentkezett a város egyes területein szükségessé váló nagyfelületű útfelújítás, azonban a költségvetés nem biztosított fedezetet a megvalósításra. 2023. év elején felmérték a város útjainak állapotát. Ekkor állapították meg, hogy ugyan több utca felújítására szükség lenne, de az évek óta hazai forrásból tervezett útfelújítás a Dobó István utca esetében nem halasztható tovább. Júniusban döntött a Képviselő-testület, hogy a Dobó István utca felújítását ebben az évben megvalósítja saját forrásból. Az utca 809 méter hosszú és 3,7 m széles. Sajnos az utca szélesítésére, és szegélyépítésére a keretek nem biztosítottak fedezetet, de a felújítás keretében a Dobó István utca kátyúzása, kétrétegű aszfaltburkolat terítése, valamint a csatlakozó utcákba való kifuttatása és nemespadka építése megvalósulhatott júliusban. A felújításra bruttó 52 millió forintot fordított az önkormányzat.

Táncsics Mihály utcai járda felújítása

A Táncsics Mihály utca első szakaszán az ott lévő fák tönkretették a járdát, amely ugyan javításra került, de a fák gyökereinek megsértése nélkül csak a közvetlen balesetveszélyt lehetett elhárítani. Az elmúlt évben három beteg fát vágtak ki, így lehetőség nyílt a járdaszakasz felújítására úgy, hogy a fák ne sérüljenek meg. A fejlesztés során nem csak a járdaszakasz felújítására törekednek, hanem a zöldfelület kialakítására, fejlesztésére is.

A felújítás első szakaszában a tavaly kivágott három fa visszamaradt tuskót szedték ki, majd a 180 négyzetméter járdaszegélyt és a burkolatot építették meg a kapubejáróknál megerősített ágyazattal. A járda mellett kialakuló zöldfelület fejlesztését az ősszel tervezik megvalósítani, mely keretében füvesítés, cserje- és faültetés lesz.

Kapcsolódó cikkek