A Kultúrpincében nincs helye trógerkedésnek – mondta Szalay Ferenc az egykori Sörárium újranyitásán

Megosztás

A közgyűlés megszavazta, Szalay Ferenc pedig megnyitotta a fiatalok új közösségi terét a Városháza alatt, az egykori Sörárium helyén. Az ezerötszáz négyzetméteres terület harmadát veheti birtokba a Verseghy Ferenc Könyvtár kihelyezett, továbbgondolt Ifi részlege. Koncertek garmadája és a szórakoztató játéktermi rész eddig sosem látott nivóra emelheti a fiatalok biztonságos és kulturált szabadidő eltöltését Szolnokon, hangzott el. A színes programokon túl, hadd mutassuk be a Sörárium rövid tündöklését, majd  bukását, a kesernyés igazságot, a habkorona alatt.

A Sörárium különleges gasztrokulturális térnek indult a sörkedvelők, baráti társaságok, családok számára. Bizony, a folyékony kenyér felfedezését, fejlődését kultúrtörténeti hatását bemutató kiállításon túl számtalan interaktív eszköz és gyerekfoglalkoztató gondoskodott  arról, hogy, míg apuék kóstolnak és informálódnak, addig a kisebbek eljátsszák az időt. Viszont a steampunk környezetben működő éttermen kívül, nem igazán lett kihasználva a hely. A névre szóló söralátétek, sörkedvelő hírességek panoptikuma és a  sörfőző mesterek vezette versenyek, tanfolyamok mind-mind remek ötletnek bizonyultak, de a Covid, a marketing és promóció hiánya, illetve az átgondolatlan, a város arculatához erősen megkérdőjelezhető koncepció a bezáráshoz vezetett.

A Sörárium átlényegült, talán ez a sikerhez vezető út

Nem lehet ugyan biztosan tudni, hogy van-e köze a Szolnokneked Kft.-nek megítélt hatalmas kedvezményekhez, de tény, hogy a cégnyilvántartás szerint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány többségi tulajdonában lévő vállalkozás egyik vezető tisztségviselője az a Hegmann György, akinek felesége, Hegmanné Nemes Sára magas tisztségeket töltött be a korábbi Fidesz kormányokban.

Szalay Ferenc jött, látott és elmondta a szabályokat

A Kultúrpince tulajdonképpen az árkádsor mögött működő Szifon szellemi örököse, aminek a helyén jelenleg egy férfi fodrászszalon van. Az alkoholmentes szórakozóhely ideája, a programok és a légkör nagy hasonlóságot mutatnak. Vajon a Kultúrpince a Szifon sorsára jut, vagy képes megtörni a sormintát és fennmaradni tartósan?

A megnyitó ünnepséget Szalay Ferenc beszéde indította útjára. Egy régi álom valósult meg, amiben Gacov Katalinnak, a Verseghy Könyvtár Igazgató Asszonyának és a Városfejlesztő Részvénytársaságnak  óriási szerepe van, kezdte a polgármester. Megtudtuk, hogy annak idején a Kalevala klub működött, egészen addig, amíg használhatatlanná vált a pincerendszer a lábszár középig érő víz miatt. Üdvözítőnek gondolja, hogy a fiatalok önfeledten, hangosan zenélhetnek, a szomszédság  nyugalmának megzavarása nélkül.

Nem kizárt, hogy Wasp egy nagyobb színpadra termett előadó

Gacov Katalin is felszólalt. Ez a hetedik telephelyünk, a hét egy mágikus szám, sokak szerint szerencsés, nagyon reméljük, hogy a Kultúrpince sikersztori lesz – mondta. Az intézmény minden dolgozója az utóbbi egy hónapban azon dolgozott, hogy minden készen álljon a mai napra – folytatta. Töltsétek meg tartalommal, élettel a teret – szólt a fiatalokhoz és adta át a szót a Pince két munkatársának, Kálmán Noéminek és Ratkai Miklósnak, akik tevékenyen részt fognak venni a rendezvényszervezésben. Főként a középiskolás generációt célozzák meg a programokkal, de minden korosztályt szívesen fogadnak.

Ezután a klubok bemutatkozása következett. A Vak Kardforgató Fogadó csapatában M.A.G.U.S szerepjátékot lesz lehetőségünk elsajátítani, játszani.További játékmesterek, anime rajongók, követtek saját szakkörük  bemutatását, illetve megismerhettük a jövő héten esedékes Koreai Kulturális Nap részleteit. Révi Norbert szobrászművész beszéde zárta a megnyitó ünnepséget. A 18.00 órakor kezdődő Idea koncertig gyönyörködhettünk a művészpalánták alkotásaiban. A kiállítás erősen ajánlott a művészet szerelmeseinek.

A Szolnoki néven futó előadó és 4ma is felavatták az alkoholmentes bulihelyet

A nagy érdeklődés előtt zajló megnyitó után, mintha elszivárgott volna mindenki a pincéből, és ez a későbbiekben sem változott. Noha remek hangulatot hozott Szolnoki és Wasp is, akik valószínűleg pár éven belül nagy klubokat töltenek meg, sajnos a baráti körükön kívül nem volt senki az eseményen.

A Kultúrpince mindenképpen jó kezdeményezés, hogy az alkotó fiatalok teret kapjanak, hallassák a hangjukat, de kissé szkeptikusak vagyunk azzal kapcsolatban, hogy a középiskolások a péntek estét két pohár narancslé és egy léghoki asztal társaságában fogják tölteni. Talán több párbeszéd, a valós igények felmérése egy sikeresebb projektet eredményezne, de kár lenne korai jóslatokba bocsátkozni, kívánjuk, hogy minden Kultúrpincébe látogató érezze jól magát, lelje örömét a hely adta lehetőségekben és keljen új életre az eddig nem túl szerencsés Sörárium helyszíne.

Szolnoki x 4ma – Egyedül ( Official Music Video )

Booking / Business: Bellator Management [email protected] / +36703268432 Szöveg: Szolnoki, 4ma Producer/Mix: Tendency Master: Hussanas Gitár: Bartal Dániel a világ legjobb szereplője akit mindenki szeret: Huzugha Director/Colorist: Kronavetter László https://www.instagram.com/laszlokronavetter DOP/Edit: Szirtes Mátyás https://instagram.com/szirtesss Gyártásvezető/Werk: Magyar Bálint https://www.instagram.com/magyarbalintt Gyártó: SocialCheese https://socialcheese.hu/ https://www.instagram.com/socialcheese Producer: Tóth István (Bellator Records) https://www.instagram.com/tothistiii Köszönet: WOLT (https://www.instagram.com/wolt.hungary), STÉG Skateboarding (https://www.instagram.com/steg.hu), Sió-Rally Autóspark (https://www.instagram.com/siorallyhu, https://www.siorally.hu/) Külön köszönet: Bellator Records ________________________________________ Regisztrálj a kódommal a Woltra és most 2X2000 Ft értékű kreditet kapsz első rendeléseidhez.

Szerző: Nagy Milán László

Fotók: Vajó Levente

Kapcsolódó cikkek