70 éves a Tiszalöki vízlépcső

Megosztás

Jubileumi 70. évfordulóját ünnepli a Tiszalöki vízlépcső. A jeles alkalomról a Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság – Kötivizig is megemlékezett Facebook-odlalán.

1954-ben, 70 évvel ezelőtt építették meg a Tiszalöki duzzasztóművet, de az öntözőrendszerek építését már 1940-ben megkezdték. Aztán néhány évvel később, 1958-ban átadták a hajózsilipet, 1959-ben pedig a vízerőtelepet helyezték a villamosenergia-termelés szolgálatába.

Tiszalöki vízlépcső a felette lévő folyószakasz mederduzzasztásával megteremtette a lehetőségét annak, hogy a Keleti- és Nyugati-főcsatornákon keresztül öntözővíz jusson a Körös-völgybe. (1973-ig, a Kiskörei vízlépcső elkészültéig ugyanis csak a tiszalöki átvezetéssel lehetett az alföldi vízigényeket kielégíteni.) A duzzasztás emellett állandó hajóutat biztosított a Tiszán és a Bodrogon, valamint a vízerőműben évi 54 GWh villamos energia termelését is lehetővé tette.

A duzzasztómű az elmúlt 70 év során az eredeti funkciók mellett újabb és újabb társadalmi, gazdasági igényeket is kiszolgált, mint az ivóvízellátás Debrecenben, a vízminőségi kárelhárítás, a kívánatos ökológiai állapot folyamatos fenntartása a Tokaj-Bodrogzugi Tájvédelmi Körzetben, vagy a nemzetközi hajóút biztosítása Tokajig.

Az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság üzemeltetésében lévő vízlépcső építésében mintegy 1500 hadifogoly is részt vett.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Fotó: Kötivizig – Facebook

Kapcsolódó cikkek