FRISSÍTÉS: Cáfolja a NAV, hogy több tízmilliós tartozást szedtek be a Jászberényi Szent Erzsébet Kórháztól

Megosztás

A Népszava értesülése szerint inkasszóval kellett beszednie a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház által felhalmozott, mintegy 57 milliós közteher-tartozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). A végrehajtási eljárás alatt álló adózók listájában ráadásul két fővárosi, a a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelő Intézetet, valamint a Károlyi Sándor is megtalálható.

A lap azt az információkat kapta, hogy a Jászság fővárosának kórházában, amely rendszerint politikai csatározások kereszttüzébe kerül, az összeg beszedése okozott problémát a fizetési kötelezettségek teljesítésében. Megkeresték a kórházfenntartót afelől érdeklődve, eddig hány alkalommal inkasszált a NAV az egészségügyben, de mindösszesen ezt a rövid választ kapták az Országos Kórházi Főigazgatóságtól (OKFÖ):

„Értesüléseivel ellentétben hazánkban nincsen fizetésképtelen, állami fenntartású kórház. Kórházaink gazdasági működése stabil, köszönhetően a kormányzati beavatkozásoknak.”

A biztos pénzügyi alapokról értekező OKFÖ válasza ellenére az egészségügyi intézmények tartozása idén március végére elérte a 100 milliárd forintot. Takács Péter államtitkár a Világgazdaságnak nyilatkozva azt mondta a téma kapcsán, hogy csak azután érdemes pénzt önteni az egészségügyi rendszerbe, ha azt előbb már átalakították.

A Szent Erzsébet Kórházon kívül egyébként a Jászberényi Tankerületi Központ is elég magas adóssággal rendelkezik, 80 és 90 millió forintos tartozást szedtek össze tavaly októberig. A Népszava akkori megkeresésére a Klebelsberg Központ nem válaszolt, de kórházi a főigazgatósághoz hasonlóan vélekedtek egy korábbi esetet illetően, amikor azt mondták, egyetlen központ sincs eladósodva.

FRISSÍTÉS: Az újság reggeli cikkére reagáltak: „Álhír, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal inkasszót hajtott végre a jászberényi Szent Erzsébet kórház számláján. A valóság ezzel szemben az, hogy a NAV sem most, sem a korábbiakban nem folytatott végrehajtási eljárást a jászberényi kórházzal szemben” – írták a közleményükben. A Népszava szerint két másik kórházat is eljárás alá vont az adóhatáság, ezt nem cáfolták.

Kép: jku.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek