A jászapáti Fidesz hivatalosan egy átnevezett lejárató oldalról kommunikál

Megosztás

Több, mint 800 kedvelés és követés kevesebb, mint egy hónap alatt. A Jászapáti az első néven működő, hivatalos kormánypárti Facebook-oldal vagy ennyire berobbant a semmiből, vagy valami más áll a dologban. Mi az utóbbira gyanakodtunk, és ki is derült, hogy egy, a központi utasítások követelései nyomán létrejött fideszes propagandaoldal jászsági zászlóshajójának felületét nevezték át.

Ifj. Pócs János a Jászsági Térségi TV műsorában elmondta, szerinte sokan kiváltak a korábban egységes helyi ellenzéki csapatból, mert nem szeretnének azonosulni azzal a gyűlöletkeltő politikával, amit egyesek képviselnek. Úgy véli, ellenzékváltó hangulat van Jászapátin.

Ezzel összhangban édesapja, Pócs János országgyűlési képviselő szintén a helyi médiumnak nyilatkozta, hogy egyértelműen az ellenzék részéről számítanak durva kampányra, az acsarkodásba pedig nem fognak belemenni, mert „nekünk van hátterünk, eredményeink, céljaink és van egy hitelességünk.”

Érdekes adalék azonban a képen látható, bárki által nyilvánosan elérhető adat a Jászapáti az első előéletéről. A Facebookos oldal, amelyet a kampány hivatalos felületének szánt a helyi kormánypárt, 2014 januárjában kezdte a pályafutását, akkor még Elég a sok BAL lábból névvel. 2017-ben, fél évvel az országgyűlési választások előtt ismét változtattak rajta, Elég a Jobb-GY-ikokból lett.

Még 2018-ban írta meg a 444, hogy a Fideszes dezinformációs Facebook-hadsereg hogyan várta tűkön ülve a központi utasítás parancsait. A feladat az volt, hogy a megjelenő posztokat egyből meg kellett osztani, majd kommentelni, reagálni.

„9 perc alatt 145, 11 perc alatt 245 megosztás volt a Fidesz plakátos posztján. Főleg helyi pártszervezetek, civilnek látszó aktivisták szálltak be, és természetesen a képviselőjelöltek kampánycsapatai.  A riasztás kiküldését követő tíz percen belül a Fidesz 106 egyéi képviselőjelöltjéből 43 Facebook-oldalán már ott volt a plakátos poszt, vagyis ők már azelőtt odaértek volna a kerítéshez, hogy Soros egyáltalán kinyitotta volna a drótvágót” – írták.

A 444 úgy folytatja, a Fidesz hivatalos központi rendszerétől teljesen függetlennek látszó oldalak élesítették magukat egyik másodpercről a másikra, mint amilyen „az Aktuális témák napjainkról, a Ne hazudj az arcomba attól leszek goromba, a Pofátlanul őszinte, Elég a Jobb-GY-ikokból, a Jász Detektív, a Képviselőpunk, a Csak az igaz, a Lám, lám, a Bal lator a XVIII. kerületben vagy a 471 Fesztivál – Nyiradony és még sokan mások.”

Ugrunk néhány évet és azt látjuk, elsősorban a jelenlegi alpolgármester kommunikál rajta, de ezen az oldalon találhatjuk többek között a képviselőjelöltek, Andrási István, Ádám János, Borbás Zoltán, Burik Bernadett, Farkas Ferenc, Lóczi László és Pádárné Otta Mária bemutatkozásait is, ráadásul címnek az István Király út 11. van megadva, ami az egykori képviselői iroda székhelye.

A lejárató oldal tehát minimum jól be volt kötve a kormánypárthoz és csettintésre hajtotta végre a kommunikációs panelszövegek népszerűsítését. Az előző évek írásait módszeresen törölték, az első látható bejegyzést március 22-én osztották meg, ez a VI. Jászapáti Húsvéti Nyuladalomra való részvételre buzdít. Véletlen egybeesés? Az olvasókra bízzuk.

Képek: Jászapáti az első Fb, Jászsági Térségi TV

Kapcsolódó cikkek