A szolnoki városüzemeltetés tagadja, hogy ne tájékoztatták volna a lakókat a Malom utcai gallyazásról

Megosztás

A lakók nem értik, miért kellett megcsupaszítani egy gyönyörű fát Szolnokon – írtuk néhány nappal ezelőtt, miután egy olvasónk azzal fordult szerkesztőségünkhöz, hogy állítása szerint senki nem tájékoztatta a Malom utcai társasházakban élőket, hogy az általuk olyannyira szeretett, terebélyes, a nyári melegben árnyékot adó fát „meg fogják csonkítani”. Kérdésekkel fordultunk a városüzemeltetéshez.

Ahogy március 3-án megírtuk, az egyik érintett lakó a saját elmondása szerint meg is könnyezte, hogy látszólag a semmiért milyen csúnyán elbántak a környék egyik ikonikus fájával, amely nagyjából a hetedik-nyolcadik emeletig ért, kettő lépcsőháznak adott árnyékot a nyári melegben.

A Szolnoki Városüzemeltetési Kft. információi szerint a társasház közös képviselete kereste meg a Polgármesteri Hivatalt azzal a problémával, hogy az elszáradt gallyak potyognak a fáról, ami balesetveszélyes helyzeteket idézhet elő. A főkertész a helyszíni szemle során ezt megerősítette.

Hozzátették, a környékbeli nyárfák elkezdtek visszaszáradni, ráadásul túl is nőttek, „ilyen urbán környezetben nem érzik jól magukat, szűk nekik az élettér.”

A szolnoki városüzemeltetés tehát egyszerű szakmai okokkal indokolta a nyárfa gallyazását. És mi van a tájékoztatással? A Szol24-nek küldött válaszaikban öt pontban részletezik az előzetes tájékoztatás és kommunikáció megtörténtét.

  1. A Facebook oldalukon február 20-án bejegyzést tettek közzé pontos időpontról, helyszínről és feladatleírásról
  2. A Rádió 1 regionális sávjában többször bemondták a munkavégzést
  3. SZVÜ-s szalaggal kiszalagozták  az érintett parkolókat, ahonnan el is álltak az autósok
  4. Figyelemfelhívó, tájékoztató laminált papírokat tettek ki az összes fára a munkavégzést megelőző napokban
  5. 2 ütemben szórólapoztak a környéken, a munkavégzés előtt egy héttel illetve a munkavégzés előtti napon is. A szórólapokból az összes érintett társasház kapott, illetve az ott parkoló összes autóra lett rakva tájékoztatás mindkét ütemben.

A szerkesztőségünket megkereső forrás úgy fogalmazott, végig járta a lépcsőházát és beszélt az ott lakókkal, akik – hasonlóan hozzá – nem értesültek az indokról, magyarázatról. Természetesen nem kívánunk igazságot tenni, hiszen két ellentétes kijelentés hangzott el, abban viszont vélhetően mindannyiunk egyetért, hogy egyetlen kellemes árnyék, vagy csodaszép lombkorona sem ér annyit, hogy bárki testi épségét veszélyeztesse.

Kapcsolódó cikkek