Több hónapon át tart a Munkácsy-kiállítás Karcagon

Megosztás

Március elejétől június elejéig összesen hetvennyolc Munkácsy-képpel várják a műkedvelő érdeklődőket Karcagon a néhány nappal ezelőtt megnyitott Karcag Kincse Művészeti és Konferencia Központban, ami a sajtóban csak Sámándobként híresült el.

Az eseményt meghirdető honlap úgy fogalmaz, a műalkotásokat Pákh Imre magángyűjteményéből válogatták, segítségükkel pedig megismerhető Munkácsy egész élete és karrierje az ifjúkori próbálkozásoktól a kiforrott alkotásokig.

Vitathatatlan, Munkácsy Mihály egyike volt a 19. század legjelentősebb magyar festőinek. 1844-ben született Munkácson, amely akkoriban a Magyar Királyság része volt, jelenleg Ukrajna területén található.

Munkácsy a realizmus stílusának mestereként ismert, munkásságában számos jelentős alkotást (Halottak feltámadása, Krisztus Pilátus előtt, Mártírok vére) hagyott hátra. Képein gyakran a társadalom és az emberi sors tragédiáját ábrázolta.

„A lenyűgöző festményeken kívül egyedi grafikai lapok, albumok, rajzvázlatok is megtalálhatók a kiállítási anyagban, amely segítségével végig kísérhetjük Munkácsy Mihály különleges művészetét” – olvasható.

Március elején számoltunk be róla, hogy a sorozatos botrányai után végre sikerült átadni a komplexumot.

Nyolc évvel ezelőtt, 2015-ben a milánói világkiállításra készült el a már akkor nagy vitákat generáló alkotás, amit kétmilliárdért hoztak haza teljesen szakszerűtlen módon, a hóval, esővel szemben védtelenül a szabad ég alatt tartották, majd az acélszerkezet rozsdásodása és összességében az épület állapotának radikális romlása után a kormány elhatározta, hogy konferenciaközpontot, vagy sztyeppemúzeumot (!!) csinál belőle. Végül előbbi valósult meg.

Kapcsolódó cikkek