Az első gólyapár idén Karcagot választotta

Megosztás

A Tények információi szerint február 21-én, azaz a tegnapi napon megérkezett az országba az első gólyapár, azon belül is a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Karcagra. Jelenleg még keresik a számukra megfelelő helyet. Az első – még egyedülálló – gólya, Salamon már megérkezett Akasztóra, a párja úton van.

A gólyák hosszú távú vándormadarak, télen Afrikában tartózkodnak, és tavasszal, vagy még tavasz előtt térnek vissza Európába, köztük Magyarországra is, hogy fészkeljenek és szaporodjanak.

Amikor megérkeznek, általában a már meglévő fészkeikhez térnek vissza, de néha új helyeket is keresnek fészkelésre. Gyakran települések közelében, falvakban vagy városokban találják meg az új otthonukat, ahol könnyebb hozzáférniük a táplálékhoz, például a mezőgazdasági területeken található rovarokhoz és kisemlősökhöz.

Magyarországon a gólyák jelenléte és fészkelése hagyományosan fontos és üdvözölt esemény, amely sok helyen jelképezi a tavasz és a természet megújulását. A legtöbb településen nagy becsben tartják, védelmezik és gondozzák a gólyafészkelő párokat.

„Nagyon örülünk neki, mert ez mindenképpen a tavasz első jelét mutatja számunkra. Szerintem a mai nap folyamán érkeztek, mert kora reggel indultam el, az óvodába vittem el a gyermekemet, akkor még nem láttam őket, de az első pár mindig itt a környéken szokott leszállni és keresik a helyüket” – mondta egy karcagi férfi az érkezés kapcsán.

Tavaly március elején számoltunk be a hírről, tehát kicsit később érkeztek meg az első gólyák, de 2022-ben, hasonlóan az idei évhez, február közepén jöttek.

Képünk illusztráció.

Kép: mme.hu

Kapcsolódó cikkek