Ismét feltűnt a szajoli Tisza-partnál a legidősebb fekete gólya

Megosztás

A madár sok éve tér vissza kedvelt fészkelőhelyére, a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetbe.

Egy régóta nyomon követett fekete gólyát sikerült távcsőre kapnia augusztus 4-én a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet illetékes természetvédelmi őrének, hajóval történő területbejárás közben – számolt be róla honlapján a Hortobágyi Nemzeti Park.

A folyóparton ácsorogva került szem elé a madár, amely jobb lábán színes gyűrűt visel. A helyszín szinte ugyan az, mint tavaly: Szajol, Tisza-part.

Az idén nyáron a madár betöltötte a 20. életévét és ezzel újfent megdöntötte a saját maga által tartott rekordot: jelenleg ez a legidősebb fekete gólya. Nem csak hazánkban, hanem Európában, sőt a faj egész elterjedési területén jelölt egyedek közül bizonyítottan ez az egyed a legöregebb, természetes élőhelyén megfigyelt példány.

Ez a gyakorlati természetvédelem sikere is a Hortobágyi Nemzeti Park szerint, hiszen ez a fekete gólya sok éve tér vissza kedvelt fészkelőhelyére, a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetbe, ahol a fészkelő- és táplálkozóhelyek védelme eredményeként megfelelő életfeltételek várják.

Az 5082 gyűrűszámú madarat 2003-ban Hercegszántón gyűrűzte fiókaként Kalocsa Béla. Viszontagságos éven van túl ez a fekete gólya, hiszen ismeretlen okból jobb lábán két ujját is elveszítette, illetve színes jelölőgyűrűjéből is hiányzik egy kisebb darab.

Fotó: Nagy Gábor

Kapcsolódó cikkek