Szolnokon becsődölt a távhőszolgáltató, péntektől az állam fűti a lakásokat

Megosztás


Szolnokon rendkívüli ülésen tárgyaltak a fűtéshelyzetről, ugyanis a Pomázi Csaba érdekeltségébe tartozó cég bedobta a törülközőt, és váratlanul csődöt jelentett csütörtökön – amiről a magyarnarancs.hu értesült elsőnek.

A várossal közel 20 ezer lakás távfűtésére szerződött Alfa-Nova Kft. karbantartásra hivatkozva még nem indította el a fűtést, egy nappal a szolgáltatás beígért indítása előtt álltak elő a váratlan bejelentéssel. A korábban Simicska Lajos köréhez sorolt Pomázi érdekeltségei a kilencvenes évek végétől kezdődően több várossal is szerződtek távhőszolgáltatásra, majd 2015-ben Székesfehérváron, Szekszárdon, Szegeden bontottak szerződést, Kiskunfélegyházán tavalyelőtt vette át a távhőt egy önkormányzati cég, az egyik utolsó város maradt Szolnok.

Az már csak a rendkívüli ülésen derült ki, hogy az Alfa-Nova Kft. már október elején jelezte: nem tudja az ellátást biztosítani.

Erről Szalay Ferenc polgármester számolt be az ülés után a Facebookon. Ebben a posztban írta le a polgármester azt is, hogy a szolgáltatást az állami MVM Oroszlányi Távhőszolgáltató veszi át péntektől, a cég estére ígérte a fűtés elindítását.

A Szolnokon fűtő Alfa-Nova Kft évek óta veszteségesen működik, 2020-ban mínusz 194 millió forint volt az adózott eredménye, 2019 májusában büntetőjogi intézkedést jegyeztek be a cégbíróságon.

A szolnoki szolgáltató egyik tulajdonosa az Energott Kft, ez szintén Pomázi érdekeltsége, ez a cég a százmilliós nyereségek után, tavaly egymilliárdos veszteséggel zárta az évet. Az Energott volt egészen tavaly májusig a tulajdonos a dunaújvárosi cégben is, de ott 2020 májusa óta az ausztriai székhelyű Energo-Haus Tourism Gmbh került bejegyzésre. Az is ismert már, hogy 2019-ben, ahogy azt akkor az Átlátszó megírta, Pomázi köreiből ismertek is letartóztatásba kerültek, mivel csődbűntett miatt nyomozás folyt.

Vannak, akik úgy vélik, hogy nem véletlenül került szorult helyzetbe a hajdan a Fidesz holdudvarához Simicska Lajos révén ezernyi szállal kötődő vállalkozó. Annyi biztos, hogy a kilencvenes években terjeszkedő távhővállalkozásokkal a fogyasztók nem voltak túl elégedettek, a magas szolgáltatási díjak mellett kevéssé volt türelmes a cég, néhány havi tartozás után simán levágták a szolgáltatásról az adós családokat. Pomáziék egy faktoráló céget is alapítottak, a Globál Faktor Kft. bonyolította a számlázást az ellátott háztartásokban. Mégsem a lakosok elégedetlensége vetett véget a legtöbb esetben a szolgáltatásnak, hanem a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal vonta vissza többnyire az engedélyt, hol szabálytalan gázkereskedelemre hivatkozva, a dunaújvárosi esetben pedig a zavaros cégviszonyok, illetve a szén-dioxid-kvóta egymilliárd forintos számlájának meg nem fizetése miatt.

A szolnoki rendkívüli közgyűlésen arról is döntöttek, hogy a dolgozók megkapják elmaradt béreiket, és az állami cég átveszi a munkásokat is.

Kapcsolódó cikkek