Rég nem apró helyi probléma: Jász-Nagykun-Szolnok Megye öt kórházából négyben akadozik az ellátás

Megosztás

Már nemcsak a helyiek érzékelik a problémát. Igaz, az orvoshiány és a kórházi osztályok részleges vagy teljes bezárása országos problémánk, az egészségügyi szakértő is a jászkunsági negatívumokkal példálózik. Elég baj, hogy ennyire lesüllyedtünk.

Kunetz Zsombor a közösségi médiában ír arról, hogy Jász-Nagykun-Szolnok Megye példáján látszik, hogy mekkora baj van a magyar egészségügyben.

Mint írja a térségben öt kórház működik, de most már az intézmények mindegyike egységes irányítás alatt áll a megyei intézmény főigazgatója felelős a működésükért. A megye vezető intézményében, a Hetényi Géza Kórházban teljesen leállt:

  • az urológia (ez magával vonja az olyan baleseti sérültek ellátását is, ahol szükséges az urológus jelenléte, ezeket a betegeket tovább kell szállítani, akár életveszélyes állapotban is)
  • a Tüdőgyógyászat és légzésrehabilitáció.


Ezeken kívül a szülészet és nőgyógyászati fekvőbeteg ellátást a korábbi legmagasabb III-as progresszivitású szintről II-re csökkentették. De az elmúlt évben az osztály ügyeleti működése is akadozott. Ahogyan az arc-, állcsont sebészeti ellátás és a stroke- és neurológiai ellátás is akadozik az ügyleti időkben. Kunetz szerint ez utóbbi ellátás ideiglenes leállása a legveszélyesebb, hiszen ezen betegeket Budapestre, vagy Debrecenbe kell továbbküldeni, ami jelentős késlekedés jelent az ellátásukban, erősen befolyásolhatja a gyógyulásuk mértékét, vagy a túlélést.

Jászberényi Szent Erzsébet Kórház: a közelmúltban írtam arról, hogy volt olyan osztálya, ahol egy azaz egy darab orvos van. Ez az intézmény adott ki egy körlevelet arról, hogy a háziorvosok által beutalt betegek ultrahang igényét nem tudja teljesíteni.

Itt teljesen leállt

-a pszichiátriai szakrendelések, és gondozó, valamint

– a gyermekneurológiai járóbeteg ellátás.

Szinte egész nyáron leállt a csecsemő- és gyermekellátás, és értelemszerűen ennek következtében a szülészeti ellátás is ügyeleti időben.

Karcagi Kátai Gábor Kórház: Teljesen leállt

-a transzfúziológiai ellátás,

– a kardiológiai rehabilitáció és

– az idegsebészeti járóbeteg , illetve

– a bőr és nemi beteg ellátás, ez utóbbi “csak” március 24-ig. Ugyanitt akadozik a csecsemő- és gyermekgyógyászati ügyeleti ellátás és a szülészet- nőgyógyászati ellátás is.

Mezőtúri Kórház: Teljesen leállt

– a bőr- és nemi beteg ellátás,

akadozik a szülészet- nőgyógyászati ellátás. Ez “csak” Jász-Nagykun-Szolnok “vármegye”, ami megyeként ennél sokkal jobban teljesített – fogalmazott Kunetz Zsombor. Meddig akarjuk még a szőnyeg alá söpörni a védhetetlen közegészségügyünket? Miniszteri rendeletek, utasítások ezt nem fogják megoldani, ahogy ezt a saját bőrünkön is tapasztalhatjuk.

Kapcsolódó cikkek