Jászberényben járt az új iráni nagykövet

Megosztás

A látogatás természetesen nem véletlen, az Iráni Iszlám Köztársaság új magyarországi nagykövete, Morteza Moradian és a város polgármestere, Budai Lóránt között, hiszen immár sok éve Jazd és Jászberény testvárosok, az első küldöttség még 1996-ban látogatott a textilművességéről híres iráni településre.

Budai Facebookos posztjában arról írt, a nagykövettel és a delegációval elsősorban a megkezdett munkáról, az elmúlt évek pozitív tapasztalatairól és a kapcsolatok további bővítéséről folytattak megbeszélést.

„2019 óta őexcellenciája a harmadik nagykövet, akivel volt szerencsém találkozni. És természetesen ő sem térhetett haza anélkül, hogy meg ne tekintse a jászok szimbólumát, összetartozásuk jelképét, a Jászság legféltettebb ereklyéjét, a jászok kürtjét” – tette hozzá.

Jazd földrajzilag nagyjából Irán középpontjában fekszik, központja a textilművességnek, a szőnyeg-, és selyemiparnak, valamint a jutaszövasnek. A város fölé magasodik rengeteg kupola és minaret is.

Önkormányzati delegáció Iránban utoljára tavaly nyáron járt, többek között megnézték a Tudomány és Technológia Parkot, a helyi kereskedelmi kamara ülését, valamint gazdasági vezetőkkel tárgyaltak. Akkor szóba került egy esetleges együttműködés az egészségügyi intézményein esetleges együttműködéséről, diákjaik, szakembereik kölcsönös cseréjéről.

Kép: Gémesi Balázs

Kapcsolódó cikkek