Szolnok is a központja lehet a magyar-török kapcsolatok erősítésének

Megosztás

Gondolták volna, hogy létezik olyan tisztség, hogy „magyar-török kulturális évad előkészítéséért és lebonyolításáért felelős kormánybiztos”? A fideszes Hoppál Péter tölti be a pozíciót, akitől megtudhattuk, hogy a kulturális diplomácia célja a Magyarország és Törökország közti barátság erősítése, amelyben Szolnoknak is szerepe lesz.

Hoppál Péter úgy fogalmazott, a közös kulturális évad keretében a magyarok száz programot rendeznek Törökországban, a törökök pedig Magyarországon szerveznek ugyanennyit a diplomáciai kapcsolatok felvételének századik évfordulója alkalmából.

Az évadot úgy állították össze, hogy Törökországban a nagyvárosok, Isztambul és Ankara mellett a magyar érintettségű városokban is jelen legyenek, például Rodostóban, ahol II. Rákóczi Ferenc elhunyt, Osmaniyében, ahol Bartók-emlékház, valamint Kütahyában, ahol Kossuth-emlékház van.

Hoppál Péter elmondta, hogy Magyarországon lesznek török programok Budapest mellett a régióközpontokban is, Miskolcon, Debrecenben, Szegeden, Pécsen és Győrben, de Szolnokon, Kecskeméten és Egerben is szerveznek rendezvényeket.

Közös programok is lesznek, avatnak szobrokat, egyetemi szintű tudományos együttműködéseket kötnek, illetve Magyarország 43 kötet kiadásával készül az ottani török könyvhétre – sorolta Hoppál Péter.

A két ország közötti kapcsolatából nehezen lehetne kifelejteni a 150 éves török megszállást, de a XXI. századi diplomácia inkább a barátság és a megértés erősítésén szeretne dolgozni.  

MTI-információ

Képek: corvinak.hu

Kapcsolódó cikkek