Eddig húzta, lemondott Balog Zoltán is a fideszes pedofilbotrány miatt

Megosztás

A köztársasági elnököt és a volt igazságügyi minisztert is elsöprő pedofilsegítő kegyelmi ügy okozta botrányba a harmadik vezető Fidesz-KDNP-s politikus bukik bele. Orbán Viktor keddi nyilatkozata után csak az időpont volt kérdéses, mikor látja be Balog Zoltán maga is, hogy megküldték neki (is) a selyemzsinórt fentről.

A részletekről a Hvg.hu számolt be.

“Most én egyedül hibáztam, de nem vagyok hajlandó elfelejteni azt, ami jó volt. Ami épülés volt, egyházunk épülése”, mondta a lemondást bejelentő beszédében. Az elnöki teendőket mostantól Pásztor Dániel püspök látja el.

Balog Zoltán péntek délután jelentette be döntését a zsinat ülése után.

“Súlyos politikai hibát vétettem, de kegyelmi ügyben. Kegyelmet kértem. Kegyelmet akartam valakinek. És ha ezért most el kell mennem, nehogy azt higgyétek, hogy az megoldás lesz. Dehogy lesz. Harc lesz. Ezután is harc lesz. Mint ahogy mindig is harc volt. Csak az a fontos – és ebben sokkal nagyobbat tévedtem, mint abban, hogy kegyelmet kértem nem gondolva minden körülményre -, hogy ezt a harcot lelki fegyverekkel kell vívni és nem közéleti és nem politikai és nem médiafegyverekkel kell vívni. Ez a harc a mióta tart? Ötszáz éve? Kétezer éve? Ádám és Éva óta? Ebben a harcban vagyunk”, mondta beszédében.

“Törvényeink értelmében lemondásom a következő Zsinat döntésével válik hatályossá. Addig, mostantól az elnöki teendőket a következő Zsinatig Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Egyházkerület püspöke, a Zsinat lelkészi alelnöke ügyvezetőként látja el”, közölte. Mindez azt jelentheti, hogy Balog Zoltán marad püspökés marad a Hold utcai gyülekezet lelkésze is.

Korábbi sajtóhírek szerint Orbán Viktor elvárta Balog Zoltántól, hogy vállalja az ügyben a felelősséget, ám ő kedden nem mondott le. A keddi ülés után a miniszterelnök sajtófőnöke útján azt közölte, „Orbán Viktor a református egyház tagjaként bízik az egyházi vezetőkben és az egyház erejében.”

Ezt elsőre úgy lehetett érteni, Orbánnak rendben van az ügy, csakhogy, miután kiderült, hogy a püspökök közül többen nem álltak Balog mellé, felvetődhet, hogy Orbán valójában bennük, a Balog eltávolítását szorgalmazó vezetőkben bízott. Az egyházban ugyanis nem csitultak a kedélyek. Márpedig ha Orbán Viktor valakinek a távozását akarja a kormányoldalon, az eldöntött ügy, hiszen minden az ő kezében fut össze 14 éve.

Fontos volt az is, ahogy először a Pesti Srácok főszerkesztője üzent Balognak a Magyar Nemzetben, majd azt a cikket egyértelmű kommenttel kiegészítve Bayer Zsolt elküldte a püspöknek a selyemzsinórt. Novák Katalin, Varga Judit, Balog Zoltán eddig a sorban. Lesz következő? Ha igen, akkor ki?

Kapcsolódó cikkek