Szolnokon nyílt kiállítás a Kossuth-díjas magyar szobrász alkotásaiból

Megosztás

Kepenyes Pál művészete egyetemessé vált, az egész világ ismerte és elismerte páratlan gazdagságú életművét – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára csütörtökön Szolnokon, a Kepenyes Pál – A napfény szerelmese című kiállítás megnyitóján.

Závogyán Magdolna az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban tartott eseményen idézte Kepenyes Pál Kossuth-díjas szobrász– és ötvösművész szavait, aki azt mondta: “legfontosabb saját magunk megtalálása, miközben az ember ki van téve a történelemnek”.

A kondorosi születésű Kepenyes Pálnak el kell hinnünk ezeket a szavakat – mondta Závogyán, hozzátéve, hogy az 1926. december 8-án született művész megtapasztalta, mit jelent az, ha az ember ki van téve a történelemnek.

Az államtitkár szerint a művész életútja “regénybe illő, különös elegye a tragikumnak és a szárnyalásnak”. Azt mondta, ha Kepenyes Pálra gondol, elsőként “huncut, kisfiús, végtelenül kedves mosolyát” látja.

A szerelem megkönnyítette a választást számára: Mexikóban telepedett le, ott építette meg álmai házát, amely az acapulcói öböl felett maga is izgalmas műalkotásként hirdeti a “zabolázhatatlan alkotói szenvedélyt és életkedvet az egész világnak” – mutatott rá, kiemelve: vannak tehát olyan életutak, melyek “diadalt ülnek a történelem viharain”.

A művész 2021-ben végleg hazatért és megpihent Kondoroson. Meghódította az egész világot, dicsőséget és hírnevet szerzett magyar hazájának, nemzetének és egész Kondorosnak. Ezért kötelességünk és felelősségünk ápolni híres honfitársunk tárgyi és szellemi örökségét, megidézni különleges alakját, őrizni emlékezetét – hangsúlyozta az államtitkár.

A megnyitón, amelyen részt vettek a Kepenyes család tagjai és Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője is, Fejér Andor, Szolnok fideszes alpolgármestere a kiállítást méltatva mindenkit arra biztatott, hogy nézze meg a tárlatot.

A kiállítás, amelyen Kepenyes Pál kisplasztikái, életnagyságú szobrai és az alkotásairól készült nagyméretű fotók is láthatók, március 9-ig tart nyitva az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.   

MTI

Képek: Mészáros János/MTI

Kapcsolódó cikkek