Egyszerre vált órákon át elérhetetlenné több híroldal is hazánkban

Megosztás

Az elmúlt egy-másfél év tapasztalatai alapján megint felmerül a kérdés, miért történhetett ez? A hvg.hu, az Index.hu, a Portfolio.hu, a Totalcar, a Dívány, a Port, a Femina, Sóbors és a Kreatív is egyszerre vált elérhetetlenné kedden délután.

Media1 tapasztalatai szerint kedd délután 3 óra magasságában kezdődött a jelenség (de az Indamedia szerint a hozzá tartozó oldalaknál már 13 órakor is gond volt). Az említett oldalak elérése nehézkessé, majd teljesen lehetetlenné vált, azaz az oldalak nem töltöttek be, illetve a szerverek hibaüzeneteket jelenítettek meg.

Az alábbi portálokat érintette a probléma:

  • Index.hu: a lap egy Facebook-bejegyzésben is reagált a leállásra. Mint írták, „az Index felületei egy szolgáltatói hiba miatt átmenetileg nem elérhetőek, de azt az információt közölték, hogy már dolgoznak a probléma megoldásán”. Egy 504-es hiba (Gateway Time-out) jelent meg, ha megpróbáltuk megnyitni az oldalt.
  • Sóbors, Totalcar, Dívány, Port, Femina: ugyanaz történt, mind az Indexnél.
  • HVG.hu: egyáltalán nem töltött be. A legutóbbi Facebook-bejegyzésük alatt hamar megjelentek olvasói kommentek, hogy elérhetetlen a portál.
  • Portfolio.hu: szintén nem töltöttbe; a Facebookon közzétett bejegyzésükben úgy fogalmaztak, hogy az „internetszolgáltatónknál hálózati hiba lépett fel”, továbbá hozzátették, hogy több más hírportál is hasonló problémával küzd.
  • Kreatív.hu: Itt a Cloudflare hibát jelzett.

Tavaly ősszel számos hazai weboldalt ért túlterheléses támadás néhány hét leforgása alatt. Elképzelhetőnek tűnik, hogy most is ilyesmi áll a háttérben, de egyelőre mindenki csak találgat, maguk az érintett szerkesztőségek sem tudnak semmit.

Az Indamedia a Media1-nek küldött közleményben azt írja, hogy a leállás már 13 óra körül bekövetkezett az oldalainál, és csak egyedül a Napi.hu működött a portfóliójából. Végül 16 órára állt helyre a szolgáltatás,  egyelőre várják a szolgáltató hivatalos indoklását a történtek kapcsán. A cég azt írja, hogy a néhány órás leállásnak a havi látogatottsági adataikra is kihatással lehet. Egyelőre meg nem erősített információk szerint a T-kom rendszerében történt valami komolyabb zavar, ezért történt a hosszú leállás.

Kapcsolódó cikkek