A jeges Tiszában és a boldogságban fognak úszni szombaton Tiszafüreden

Megosztás

Jeges Tisza, félmeztelen, rohangáló emberek, vicces jelmezek, aztán szauna: ez nem lehet más, mint a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő jeges fürdés Tiszafüreden. Idén január 6-án szombaton, azaz holnap csobbanhatnak a Tisza megáldása, a balesetvédelmi oktatás és egy kis csoportos bemelegítés után a résztvevők.

A főszervező, Ljasuk Dimitry egyébként nemcsak Jász-Nagykun-Szolnok megyében, de országosan is ismert. Dokumentumfilmes, környezetvédelmi aktivista és reklámszakember. Leningrádban született, a gimnáziumi tanulmányait viszont már Tiszafüreden végezte.

De honnan indult ez az egész? Ljasuk Dimitry elmondása szerint mindig csodálattal nézte, ahogy a tengerparti országokban az emberek összegyűlnek és egy hideg vizes fürdéssel köszöntik az új esztendőt. Ő is megtette jó párszor és szerette volna ezt az élményt elhozni a Tisza-partra.

Az első jeges fürdést 2021-ben rendezte Tiszafüreden, a Holt-Tisza partján. Akkor tíz fő vágott neki a jéghideg kalandnak és úgy döntött, hagyományt szeretne teremteni.

Áldás a Tiszára

Egy évvel később már 93(!) fürdőző csatlakozott a nem mindennapi kihíváshoz. Az eddigi rekord a tavalyi évben állt be, 447 bátor ember részvételével zajlott a program.

Fokozatosan több lett a szurkoló, idővel még mobilszaunákat is szereztek. Ahogy Ljasuk fogalmaz, igazi „népünnepély” lett a programból. Egy idő után szokás lett, hogy különleges, vicces jelmezben érkeznek az érdeklődők/résztvevők, a három legjobbat ráadásul díjazni fogják.

„Egy felejthetetlen nap, amikor legyőztük a félelmünket és megtapasztaltuk, milyen jó is élni” – röviden erről szóltak ezt megelőzően az évenkénti megmérettetések a főszervező elmondása szerint.

A rendezvény ingyenes, de a megemelkedett költségek miatt becsületkassza működik.

Képek: Ljasuk Dimitry films Facebook oldala (pillanatképek)

Kapcsolódó cikkek