Ljasuk Dimitry szomorú képei a kiszáradt Tisza-tóról

Megosztás

A Szol24 is többször foglalkozott már az idei nyáron tapasztalt szárazsággal, amin még a hétvégi esőzések sem sokat javítottak.  De nem csak hazánkban tapasztalható ez a rendkívüli aszály, Kínában kiszáradtak a folyók, Európa-szerte erdőtüzek pusztítottak, és veszélybe került a termés is.

Ljasuk Dimitry a szovjet–magyar aktivista elsősorban rövidfilmjeiről és környezetvédelmi tevékenységéről ismert alkotó Facebook oldalán rendszeresen beszámol a Tisza-tó állapotáról. Néhány nappal ezelőtti bejegyzésében arról ír, hogy vannak olyan részei a Tisza-tónak, ahol már csak bokáig ér a víz, sőt ennél rosszabb állapotban lévő területek is akadnak:

Pár napja besétáltam oda, ahol ilyenkor normál esetben még úszhatnék. A Tisza-tó Tiszavalki-medencéjében jártam, ahol sajnos már csak bokáig ér a víz, de emellett már hatalmas területek szárazon vannak. Az “Ember alkotta paradicsom” készülő természetfilm forgatása miatt mentem ki, amit Szendőfi Balázzsal és Fehér Zoltánnal közösen forgatunk. Most egyedül mentem ki és ez a látvány fogadott.

A Tisza-tóban közel 80 cm-rel kevesebb víz van, mint normál nyári vízszintnél. A Tiszavalki-medence átlagos vízmélysége mindössze 70 cm. Itt található a madárrezervátum, és a legnagyobb védett terület is, igazi madár paradicsom. Különleges és csodaszép minden évszakban! De most már arcát mutatja, mint amihez hozzászoktunk.

A Ljasuk Dimitry által említett Ember alkotta paradicsom című film a Tisza-tó élővilágáról, a természet és az ember kapcsolatáról szól, és a tervek szerint jövőre mutatják be. Íme egy kis ízelítő a készülő alkotásból.

Kapcsolódó cikkek