Újabb árhullám a Tiszán, csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága

Megosztás

A Tisza Kisköre feletti szakaszán újabb vízszintemelkedés indult meg az elmúlt napokban lehullott csapadék következtében.

A folyó vízállásai ma reggel 7 órakor a következők voltak: Tiszabecs 228 cm, áradó (I. fok 300 cm), Vásárosnamény 438 cm, áradó (I. fok 600 cm), Tokaj 557 cm, áradó (I. fok 600 cm), Tiszalök-alsó 380 cm, áradó. A mellékfolyók közül a Túr Garbolcnál 221 cm áradó (I. fok 300 cm), a Szamos Csengernél 167 cm, áradó (I. fok 500 cm), a Kraszna Ágerdőmajornál 362 cm, áradó (I. fok 470 cm), a Bodrog Felsőbereckinél 571 cm, áradó (I. fok 550 cm), a Sajó Felsőzsolcánál 204 cm, alig változó (I. fok 300 cm), a Hernád Gesztelynél 164 cm, apadó (I. fok 250 cm).

Tiszai vízállások a Kötivizig területén ma 7 órakor: Tiszafüred 577 cm, áradó, Kisköre-alsó 614 cm, áradó, Tiszaroff 652 cm, áradó, Szolnok 648 cm, apadó, Tiszaug 518 cm, apadó.

A folyón az elkövetkezendő napokban várhatóan az I. fokú készültségi szintet meghaladó tetőző értékek alakulnak ki. Pontosabb előrejelzést a vásárosnaményi tetőzést követően tudnak kiadni.

A Tisza mentén változatlanul I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a jobb parton Doba és Csongrád, illetve bal parton Fegyvernek és Tiszaug között, továbbá a visszaduzzasztással érintett Zagyva és Hármas-Körös menti szakaszokon.

Belvízvédekezés
A Kötivizig működési területén mindegyik belvízvédelmi szakaszon készültség van érvényben. Az igazgatóság jelenleg II. fokú készültséget tart fenn a jászberényi és a kisújszállási szakaszokon, míg I. fokú készültség mellett védekeznek a kiskörei, a tiszakécskei, a kunhegyesi, a mezőtúri, a törökszentmiklósi, a cibakházi, a jászkiséri, a karcagi és a ceglédi szakaszokon.
A belvízzel borított területek (képünk) nagysága 6280 hektárra csökkent, ebből 4800 hektár Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében, a többi Hevesben található. A szivattyúkkal a befogadókba átemelt vízmennyiség az elmúlt 24 órában 560 ezer köbmétert tett ki.

A Tiszán levonuló árvíz következtében a Kiskörei vízlépcsőnél a felvíz- és alvízszint kiegyenlítődik. Ezért a duzzasztást január 5-én 13 órakor a Kisköre-felső vízmércén mért 639 cm-es vízállásnál megszüntettékk.

A Tisza Kisköre alatti szakaszán a következő napokban, változó mennyiségű és intenzitású uszadék megjelenésére kell számítani.

Kötivizig.hu

Kapcsolódó cikkek