Keleti körkép – Kiadó üzletek Kecskeméten és Szolnokon

Megosztás

Amikor a 2000-es évek elején Magyarországon is megjelentek a plázák, többen féltek attól, hogy ez a helyi kiskereskedelem végét jelenti. Aztán szépen lassan eltelt két évtized, közben megjelentek a mindent árusító szupermarketek, aztán jött az utolsó csapás. Napjainkban egy új és jóval kártékonyabb kór tizedeli az üzleteket: az infláció. A túlélési esély pedig egyre csökken. A miénkhez hasonló városokban, ahol kevesebb a turistacsalogató történelmi látnivaló, egyáltalán nem könnyű terep eladható szolgáltatásokat kínálni.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján az utóbbi három évben mintegy tízezer Magyarországon működő üzletet kellett bezárni, ebből közel ötezer éppen az elmúlt egy évben húzta le a rolót.

Az okok pedig jó azonosíthatók: a kereskedők költségei jelentősen megnőttek (energiaár, bérköltség, beszerzési ár, növekvő bérleti díjak), miközben a vásárlóerő hétről hétre csökken, de az online vásárlások növekedése is jelentősen hozzájárul az üzletek fizikai jelenlétének csökkenéséhez.

A Szol24 és a KecsUP újságírói végigjárták a belvárosi utcákat és saját szemükkel látták az országos tendenciát: rengeteg üzlet bezárt mindkét megyeszékhelyen. Ebben a cikkben górcső alá vesszük a belvárost és utánajárunk, hogy az országos tendencia vidéken is megfigyelhető-e, illetve arra is kíváncsiak voltunk, hogy az ingatlanpiacon milyen áron kínálják ezeket az üzlethelyiségeket.

Elsőként megkerestük a szolnoki ingatlanirodákat, hogy a megyeszékhelyen szerzett tapasztalataikról kérdezzük őket, de szomorúan tapasztaltuk, hogy a nagyobb cégek nem szívesen beszélnek nyilvánosan az üzlet bármely aspektusáról. Egyetlen bátor jelentkezőt találtunk, aki neve elhallgatása mellett mesélt a helyi tendenciákról.

Mélypont a kiskereskedelemben, de nem Szolnokon

Mint megtudtuk, az országos gyakorlattal szemben Szolnokon az utóbbi években stagnáltak vagy csak minimálisan emelkedtek a bérleti díjak, így eladási és kiadási boomról a megyeszékhelyen egyáltalán nem beszélhetünk.

A szolnoki vállalkozók egyre inkább a kisebb, olcsóbb bérleményeket keresik, a város gyenge gazdaságának köszönhetően nem igazán mernek nagyobb üzleti tevékenységbe kezdeni. Éppen ezért hiába várunk újabb szórakozóhelyek, konditermek, vagy éppen ruhaüzletek felbukkanására.

Leginkább a kisvállalkozók próbálkoznak kis igényekkel: manikűrösök, szoláriumok, fodrászok és kozmetikusok. Ingatlanosunk beszámolója szerint sajnos hosszútávon kevesen tudnak megállni a saját lábukon, a régi bejáratott dolgok nagyrészt ellátják a szerény városi igényeket és vendégkört. Főként a nagyobb cégek terjeszkednek és keresnek kiadó/eladó helyiségeket, de ők is biztosra mennek, nem próbálkoznak új és ismeretlen terepen.

A jövőt illetően sem túl optimista a szakember, szerinte kizárólag a turizmus fellendülése tudná kimozdítani az évek óta tartó Csipkerózsika álmából Szolnokot. A helyi vásárlóerő szabja meg a szolgáltatások és áruk színvonalát, ez pedig magától nem fog érdemben változni.

Nézzük, az egyik legnépszerűbb ingatlanos oldalt böngészve milyen ajánlatokra bukkanunk.

Elfecsérelt álom a város szívében

A legtöbb kiadó üzlethelyiséget a Kossuth tér vonzáskörzetében találjuk és aki szemfülesen járja a környéket, jól ismeri azokat a hányatott sorsú szereplőket, akik szezonról szezonra kirakatot váltanak. A tulajdonosok nagyon eltérő árakat számolnak fel annak függvényében, hogy bérleményüknek milyen az állapota, az elhelyezkedése és a felszereltsége.

Talán a vendéglátó egységek legideálisabb helyszíne a Tiszai Hajósok tere; Szolnok szíve ahonnan pár lépésre megtalálható a szőke folyónk, illetve a város egyik legszebb épülete, az egykori Zsinagóga, ami elegánsan ellensúlyozza a gyaloghíd modern és légiesen könnyű megjelenését. De nemcsak látványosság, parkoló is akad a környéken. Mégsem találja gazdáját ezen a mesés téren egy hangulatos, árnyas udvarral ellátott üzlet már évek óta. Az elmúlt években hagyományos és mindenmentes éttermek és talán egy cukrászda is szerencsét próbált, de most ismét leporolták a kiadó táblát. A 124 négyzetméteres épület és a hozzátartozó 330 négyzetméteres térkövezett udvar havi 400 ezer forintért keresi vállalkozó kedvű bérlőjét.

Az ingatlanos oldalak egyik visszatérő szereplője / Fotó: ingatlan.com

Nem sokkal messzebb, a Szapáry utcán egy igazi kuriózumot is találhatnak azok, aki szeretnék nagyobb fába vágni a fejszéjüket: egy felújított 200 négyzetméteres helyiségért kereken egymillió forint bérleti díjat kér a tulajdonosa. Itt három toalett és egy teakonyha emeli a komfortérzetünket.  Ugyanezen a környéken egy valamivel kisebb, jó állapotú, 130 négyzetméteres szuterénért 130 ezer forintot kell fizetnünk. A leírás szerint klubhelyiségnek, raktárnak, szoláriumnak, szépségszalonnak, könyvelőirodának és számos üzleti- szolgáltató tevékenységnek is alkalmas lehet a kissé sötét, de felújított helyszín.

Amennyiben elégségesnek találunk egy feleakkora, de földszint feletti 72 négyzetméteres irodát, akkor 120 ezer forint lesz a havi költségünk, plusz rezsi.

Ahogyan a szakértő is rámutatott, manapság mindenki óvatosan bánik a vágyakkal és a pénzével, így tökéletes indítás lehet a Kossuth téren az a 24 négyzetméteres bérlemény, ami utcai fronton megközelíthető, frissen felújított és 60 ezer forint + közös költségért máris „költözhető”.

Aki nem ragaszkodik az utcai bejárathoz, annak megfelelő választás lehet a csendes, mégis központi Kellner Gyula utca, ahol egy első emeleti, háromszobás iroda keresi új gazdáját. Ránézésre kiváló ügyvédi-, vagy könyvelőiroda lehet belőle a jövőben.  A 83 négyzetméteres, jó állapotú helyiséget havonta 170 ezer forintért vehetjük használatba.

Kicsit távolabb, a Mária és a Mártírok út sarkán egy 30 m2-es üzlethelyiséget 120 ezer forintért kínálnak, ami a maga 4000 forintos négyzetméterárával nem nevezhető kedvező ajánlatnak Szolnokon. Ám cserébe egy szépen felújított bérleményt vehetünk át minimum egy éves időtartamra.

Szolnok másik népszerű utcája a Baross, amelynek a Gólya parkhoz közel eső részén ugyancsak találhatunk egy évek óta üresen álló, ma is kiadó üzletet. A korábban pékségként üzemelő 76 négyzetméteres ingatlanért 150 ezer forint bérleti díjat kérnek és azt írják, hogy a kedvező fekvés jó üzleti lehetőséget biztosít.

A plázában sincs kolbászból a kerítés

A nemzetközi felmérések szerint a magyar ember határtalanul lelkes, ha alkoholfogyasztásról van szó, ám úgy tűnik a szórakozóhelyeket sem kímélte a gazdasági válság.

Nyitásra kész a Várkonyi tér bisztrója / Fotó: ingatlan.com

A kiadó vendéglátóegységek sorát az egykori Éva Presszó „jogutódja” szaporítja. A Várkonyi téren található, egyébként kiváló fekvésű, nagy üvegablakokkal ellátott első emeleti bisztró sűrűn váltogatja bérlőjét; és egy ideje ismét kiadó. A 114 négyzetméternyi fa- és kőburkolattal gazdagon díszített helyet 250 ezer forintért bérelhetjük komplett berendezéssel együtt. Ráadásul egy félkész belvárosi mulatóba is belebotlottunk ugyanezen a hirdető oldalon: egy 201 négyzetméteres, befejezésre váró, több helyiségből álló, azonnal birtokba vehető szuterén várja a szórakozni vágyókat. A fotók arról árulkodnak, hogy egy klasszikus pinceklubnak indult az ötlet, de valamiért megszakadt a folyamat és most kreatív bérlőjét keresi havi 301 ezer forintért.

Még a kiskereskedők mumusának számító plázákban sincs kolbászból a kerítés. A Pelikán Bevásárlóközpont is felbukkan néhány ingatlanos oldalon, de a titokzatos hirdetésből nem derül ki, hogy pontosan hány üzlet keresi bérlőjét, ám a leírás szerint bőven van miből válogatni, hiszen különböző méretű (40-1000 négyzetméter) és profilú üzlethelyiségek, raktárak keresik gazdájukat, akár rövidtávra is. Ha szeretnénk nap mint nap a konzumhangulat részesei lenni, akkor 2282 forintot kell fizetnünk négyzetméterenként.

A sort a végtelenségig lehetne folytatni, de ebben a cikkünkben kifejezetten azokat a kiadó üzleteket vizsgáltuk, amelyek feltehetően a legkapósabbak az ingatlanpiacon. Megfigyelhető tendencia, hogy akárcsak a jó kofák, a bérbeadók is összehangolják áraikat, néhány kivételtől eltekintve. A belvárosi utcákban 2000-2300 forintos négyzetméteráron találunk ingatlanokat, változó állapotban, a kirívó eseteket az évek óta sétálóutcának készülő Szapáry jelenti. Amennyiben bérlésre adjuk a fejünket, mindenképpen számoljunk a 2 havi kaucióval (ezen felül az 1 havi bérleti díj kifizetésével), ami egy kezdő vállalkozás életében nem csekély kiadást jelent.

Az önkormányzat tulajdonában jelenleg közel 500 darab nem lakás célú ingatlan található, melyeknek üzemeltetési feladatait a SZOLLAK Kft. látja el. A társaság honlapján december 17-én nem találtunk üzlethelyiségnek alkalmas, pályázható ingatlant, ezért levélben érdeklődtünk. Amint válaszolnak megkeresésünkre, cikkünket frissítjük.

Sok vállalkozás online próbál boldogulni – Kiadó üzletek Kecskeméten

Az impozáns volt kávéház évek óta hasznosításra vár Kecskemét központjában / Fotó: kecsup.hu

Kecskemét belvárosában számos magántulajdonú üzlet és önkormányzati bérlemény található a legkülönbözőbb típusban. A Bács-Kiskun megyei szakember szerint ennek több oka is lehet, de az biztosan megállapítható, hogy a Covid óta nincs akkora jelentősége a fizikai jelenlétnek; illetve a gyéren megvilágított közterületek sem kedvez a vállalkozásoknak.

Az interneten böngészve arra a megállapításra jutott a kecskeméti lap munkatársa, hogy a belváros, a Széchenyiváros és más városrészek között igen jelentős különbségek vannak árban és minőségben. Például a Városháza mögötti Kisfaludy utcában jó állapotú, földszinti, 60 négyzetméter alapterületű üzletet havi 160 ezer forintért adnának bérbe. Megkötés, hogy minimum 12 hónapra kell bérelni. A Wesselényi utcában egy feleakkora méretű szintén földszintes, jó állapotú üzletet azonban már 170 ezer forintért kínálnak. Nagyságrenddel ugrik az ára annak az üzletnek, melyet a belvárosban bérelhetünk havonta 700 ezer forintért, ha 154 négyzetméter területen szeretnénk dolgozni.

A KecsUP cikkéből egyebek mellett az is kiderül, hogy mi a legnagyobb probléma a kecskeméti városközponttal és mennyi a havidíja egy prémium minőségű üzletnek.

A cikk a Szol24 és a KecsUP együttműködésének keretében jelenik meg.

Kapcsolódó cikkek