Ezt beszélik: a független vidéki magyar média heti sajtószemléje 

Megosztás

Angolt tanító mormonok, TikTok-ambíciók nélküli sztártörténészek, e-rollerező autósok, motiválni akaró konduktorok, megegyezni nem tudó kerekasztal-tárgyalók, csődöt jelentett ruhagyár, friss Fertő-tavi közbeszerzés, újabb fideszes korrupciógyanú és egy a szuverenitásvédelmi törvénytől nem tartó szerkesztőség – többek között erről írt a héten a független vidéki média Magyarországon. 

Veszprém Kukac: A sztártörténész TikTok-ambíciói

„Ma már mindenki elmondhatja a véleményét különböző platformokon, akkor mi a szerepe a történésznek? Hát igen, a kókler, aki hülyeséget beszél a témáról, százezres nagyságrendű kattintást kap, a komoly történész pedig mondjuk, mindössze 13-at. A tömeget a szenzáció érdekli még akkor is, ha az nem is igaz. Ám a komoly történészeknek nincsenek TikTok-ambíciói. A történelmi kutatásnak általában nem a youtuberek munkája az alapja” – közölte Ablonczy Balázs sztártörténész a veszpremkukac.hu című oldalon olvasható beszélgetésben.

TÖRTÉNELEM A DIGITÁLIS KORBAN – Beszélgetés Ablonczy Balázzsal – Veszprém Kukac

Mi a történelem: az élet tanítómestere, vagy inkább – ahogyan Napóleon nevezte – hazugságok összessége? A politikusok írják a történelmet?

KecsUP: Nem félünk, de a szuverenitásunkat féltjük

Igen, befolyásolja a választói akaratot, ha bármelyik jelöltről kiderül valami és azt a sajtó közzéteszi. A sajtónak ez a dolga, hogy ezt megírja. Az állampolgárnak pedig az, hogy a rendelkezésre álló információk alapján döntsön. És ha egy hatalommal rendelkező vagy hatalomra jelentkező személyről tudunk meg valamit, akkor nincs kérdés: utánajárunk és megírjuk a tényeket. Nem hallgatunk, nem maszatolunk és nem félünk – olvasható a kecskeméti lap véleménycikkében, amely a szuverenitásvédelmi törvény kapcsán íródott.

https://kecsup.hu/2023/12/nem-felunk-de-a-szuverenitasunkat-feltjuk/

Szegeder: Az emberek ne a tömegközlekedést hagyják ott az e-rollerekért, hanem az autót

Mikromobilitásról tartott előadást Boros Lajos, az Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszékének kutatója Szegeden. A kutató a szegedi e-roller helyzet tendenciáival mutatta be a fenntartható közlekedés állapotát. Előadásában arról beszélt, hogy szerinte a cél az, hogy az emberek az autót tegyék le, és ne a tömegközlekedés helyett válasszák az e-rollert vagy a biciklit. Felvetéseire Körtvélyesi Csaba, közlekedéstervező reagált a szakmai beszélgetésen. Ő úgy vélte, hogy mindenféleképpen szabályozni kellene az e-rollereket, mert ha azok nagyon elszaporodnak, akár egy egész város tömegközlekedését is kitudják nyírni – tudósított a szegeder.hu.

Az emberek ne a tömegközlekedést hagyják ott az e-rollerekért, hanem az autót

Szexi lett a mikromobilitás, csak szabályozni kellene, hangzott el Boros Lajos, az Szegedi Tudományegyetem kutatójának előadásán kedden este.

Debreciner: A halmozottan sérült gyerekekről egy konduktorral

„Ha rövid ideig is él, de minden gyerek ad szeretetet” címmel adta közre a Debreciner podcastja legutóbbi adását, amiben Keresztes Adrienn konduktorral beszélgettek. A Pető-módszer szerint dolgozó szakember állítja: „az a beteg, aki egész nap az ágyában fekszik, ha megfelelő motivációt kap arra, hogy kinézzen az odébb lévő ablakon, össze fogja szedni a maradék kis erejét, és oda fog menni kinézni”. A műsorban és az annak alapján készült cikkben szó esik a társadalmi befogadásról, a többségi társadalom és a bármilyen fogyatékkal élők közötti viszonyról, s arról, hogy már kisgyerekként el kell kezdeni az elfogadásra nevelést.

Enyugat: Ismét közbeszerzési pályázatot írtak ki a Fertő-tó melletti ökocentrum megépítésére

December 18-ig lehet pályázni a Fertő-tavi öko- és szabadidőpark fejlesztésére – írta az Enyugat.hu. A minisztérium így egy hetet adott a jelentkezésre, ami nagyon rövidnek tűnik, tekintve a fejlesztés mértékét. Mint ismert, korábban a Fertő-tó beépítési terve ellen szakmai és civil tiltakozások indultak, végül a kormány módosította a terveket és környezetbarátabb megoldást dolgoztak ki. 
https://www.enyugat.hu/cikk/43077_uj_kozbeszerzes_jelent_meg_a_ferto_tavi_oko_es

Nyugat: Csődöt jelentett Szombathely egyik, szebb időket látott patinás gyára

A Styl Ruhagyár Szombathely egyik leghíresebb gyára volt az elmúlt évtizedekben, híres volt a minőségi öltönyökről, férfi alkalmi ruházatáról. A gyár most csődeljárást kezdeményezett maga ellen. hogy haladékot kaphassanak adósságaik kifizetésére. A cégnél már hónapokkal ezelőtt kikapcsolták az áramot, azóta ipari generátorokkal termelték meg a szükséges energiát. Az üzemben mintegy kétszázan dolgoztak, de sokan felmondtak, miután hosszú ideig nem kaptak fizetést. Részletek a Nyugat.hu cikkében.

https://www.nyugat.hu/cikk/_csodeljarast_kezdemenyez_a_styl

Borsod24: Mormonok Miskolcon – élvezetek helyett szigorú szabályokkal 

Kommentözönt indított el a közösségi médiában egy amerikai, mormon vallású fiatalember Facebook-bejegyzése. A Borsod24 cikke szerint a 19 éves srác három hittestvérével utazott Miskolcra, és ingyen angolórákra invitálta az érdeklődőket, ám úgy tűnik, sokakban minden riadalmat kelt, ami külföldről érkezik, és idegenekkel vagy nem ismert vallási felekezetekkel kapcsolatos. A bizalmatlanságot az is fokozza, hogy az oktatás ingyen kínálja magát, mert a kommentelők szerint ingyen sajt csak az egérfogóban van. 

https://borsod24.hu/2023/12/13/mormonok-miskolcon-elvezetek-helyett-szigoru-szabalyok-unikum/

Szol24: Nehezen akar összejönni az ellenzéki kerekasztal Szolnokon

Október végén az Agóra Szolnoki Közéleti Egyesület felhívást tett közzé a közösségi oldalán, amelyben Szolnok ellenzéki pártjaihoz, ellenzéki gondolkodású egyesületeihez, civil szervezeteihez és polgáraihoz fordultak. Közel két hónappal a felhívást követően a szerkesztőség arra volt kíváncsi, hol tart ez az ügy? Kiderült: akkor ugyan többen összefogást és ellenzéki kerekasztalt szorgalmaztak, ám konkrétumok még nem történtek. 

Ez az ellenzéki kerekasztal nehezen akar összejönni Szolnokon

Szabad Pécs: Újabb régi, fideszes korrupciógyanús ügy kerül bíróság elé

Több tíz, 2019 őszét megelőző korrupciógyanús ügyet tárt fel az a helyi ügyvédcsapat, amely a pécsi önkormányzat és városi cégek átvilágításával volt megbízva. Az elszámoltatás egyedülálló, még ha eddig jogerős döntés egyik ügyben sem született. A Szabad Pécs egy olyan sikkasztási ügyről írt, amelyben a rendőrség nem talált bűncselekményt, de a bíróság a pótmagánvádas eljárásban a perbe vont ügyvédnő és jogi képviselője igyekezete ellenére is kitűzte a tárgyalást 2024 márciusára.

https://szabadpecs.hu/2023/12/pecsi-atvilagitas-ujabb-korrupciogyanus-ugy-feltetelezett-fiktiv-szamlazas-miatt-kezdemenyezett-potmaganvadas-eljarast-a-varosvezetes-unicum/

Kapcsolódó cikkek