Új, vegyes tüzelésű kályhával segítik a rászorulókat Tiszabőn és Tiszaburán

Megosztás

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai vezetése és koordinációja mellett működő Felzárkózó Települések program 2019-ben indult, céljuk, hogy mintegy háromszáz leszakadó település szociális szempontú fejlesztésében történjen előrelépés. Az országban számos megye mellett Tiszabőn és Tiszaburán is segítenek, összesen százötven kistelepülés lakói kapnak új, vegyes tüzelésű kályhát.

A Felzárkózó települések program szerint több mint 1700 hagyományos üzemű kályhát visznek az ország legszegényebb településein élő kisgyermekes családoknak, az egyedül élő időseknek és más nehéz helyzetű embereknek. A készülékhez új kályhacsövet és szénmonoxid-érzékelőt is szolgáltatnak a program keretén belül.

A készülékek kiszállítása hetek óta tart, az utolsó darabokat a napokban adják át a rászorultság alapján kiválasztott érintetteknek, leginkább Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Heves és Baranya megyékben, ahol Jelenlét Pontok működnek, aminek alapja a városi nyomortelepeken, elszegényedett kistelepüléseken végzett állandó és intenzív szociális munka.

De Szolnok megyei vonatkozása is van a segítségnyújtásnak, két település, Tiszabő és Tiszabura csatlakozott a programhoz. Ahogy már írtunk róla, az ország legszegényebb települései közé tartozik a kunhegyesi járásban található, jelentős részt romák lakta két község, ahol az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretén belül megújulhattak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány által működtetett általános iskolák.

Az új kályhákat jellemzően azokba a háztartásokba viszik, ahol eddig csupán egyetlen helyiség fűtésére volt lehetőség, sok helyen pedig már régóta elhasználódott, átégett készülék helyére érkezik az új, gazdaságosan és biztonságosan működtethető kályha.

A berendezéseket szintén egy EFOP-os pályázatnak köszönhetően, Fókuszban a gyermek projekt támogatásával szerezték be a Felzárkózó települések programban – írták.

Kép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek