Újabb vasútvonalon ér véget a közlekedés – vidéki lapszemle

Megosztás

Bohár Dániel Miskolcon; a gyermekbántalmazás problémája; a Soproni Egyetem e-hulladék gyűjtése; torlódó utak Kecskeméten; bezárt gyermektáborok Vas megyében; plakátháború Pécsett; sofőr- és járműhiány ritkítja a trolivonalakat Szegeden; újabb vasútvonalon ér véget a közlekedés Szolnok megyében; egymillió forint befizetésére szólítják fel a veszprémi lelkipásztorokat – ezek a témák érdekelték a héten a legjobban a Budapesten túli szabad szerkesztőségeket és olvasóikat.

Borsod24: Bohár Dániel visszavenné Miskolcot

Miskolcra látogatott a magát riporterként meghatározó megafonos munkatárs, Bohár Dániel, aki egy hatvan perces közéleti talk show keretében felelgetett Hollósy András önkormányzati képviselő kérdéseire. Bár a téma a kormány kedvenc narratívája, a nagybetűs HÁBORÚ volt, amelyet állítólag napjainkban a közösségi médiában vívunk, a megmondóember alaposan eltávolodott az eredeti mondanivalótól, és nem fukarkodva a negatív jelzőkkel, sorra alázgatta az ellenzéki politikusokat. A mintegy 50 fős közönség nagyobbik része vevő is volt a dologra, így kollégánk nem csalódott: láthatta, miképpen működik egy méretes, százmilliókkal „olajozott” fogaskerék a jobboldali propagandagépezetben.

Debreciner: „Ha baj van, akkor észleljük és tegyünk ellene!”

A gyermekbántalmazás jelen van a mindennapjainkban, fontos felhívni rá a figyelmet. Érzékenyíteni kell a társadalmat, hogy felismerjük a problémát, és ha szükséges, tudjunk segítséget kérni és segítséget nyújtani. A Debreciner Podcast legutóbb adásában Ivancsó Rebeka Anna gyermekpszichológus, Nagy Kíra, a Csokonai Színház magánénekesét és Wessely Zsófia, a Csokonai Színház színművésze beszélget a témáról.

Enyugat.hu: Van, amiben világelső a Soproni Egyetem

A Soproni Egyetem számára kiemelten fontos, hogy az e-hulladékokra inkább úgy tekintsünk, mint értékes másodnyersanyagokra, ezért azok szelektív gyűjtése elsődleges. Az egyetem felelős és elkötelezett abban, hogy megelőzze az e- hulladékok keletkezését, ha ez elkerülhetetlen, akkor pedig elkülönítve gyűjtik. A szakszerű szállítást, ártalmatlanítást csak engedéllyel rendelkező hulladékkezelő végzi. Az e-hulladékokról nyilvántartást is vezet az egyetem.
A világ legjobb gyakorlatait bemutató, e területen élen járó 54 egyetem közül a nemzetközi dobogó első helyére rangsorolták az UI GreenMetric versenyében a Soproni Egyetem e-hulladék gyűjtését és a hulladékkezelést bemutató pályázatát. Erről lehet olvasni az Enyugat.hu cikkében.

KecsUP: Feltorlódnak az autók a Könyves Kálmán körúton. Vajon csak az új lámpa miatt?

Amióta a kecskeméti Könyves Kálmán körút és a Kiskőrösi út kereszteződésében lámpa irányítja a forgalmat, a körúton nagyon feltorlódnak az autók, sokszor egészen a Halasi úti kereszteződésig. Sorozatosak a panaszok ezen az útszakaszon, egyesek szerint közel húsz perccel megnőtt azoknak a menetideje, akik erre járnak dolgozni. De kik jártak igazán rosszul a csomópont átalakításával?

Nyugat.hu: Újabb gyermektábort zártak be nemrég Vas megyében

2012-ben az állam – az adósságokkal együtt – államosította a megyei önkormányzatok vagyonát. A Vas megyei önkormányzatnak több gyermektábora is volt, állami kézbe jutott a velemi gyermektábor, a balatonlellei és a balatonberényi gyermeküdülő.
A felsőcsatári tábor azonban más pályán mozog. A tábor tulajdonosa a szombathelyi önkormányzat, kezelője az Agora Savaria Kulturális és Médiaközpont. És úgy néz ki, hogy az önkormányzat nem akarja eladni a tábort, viszont nincs pénz a felújítására. Olyan rossz állapotban van, ami már nem biztonságos. Az önkormányzat megpróbál támogatást szerezni.
Közben aláírásgyűjtésbe kezdett a Kerekerdő Alapítvány, amely 30 éven át táboroztatott ott gyerekeket. A gyermektábor megmentésért adománygyűjtés is indult. Részletek a Nyugat.hu cikkében.

Szabad Pécs: Nem tudják megfélemlíteni a kormányplakátokat átragasztó jogvédőt

Heindl Péterről írt videókkal felturbózott cikket a Szabad Pécs. A jogász végzettségű civil jogvédő az elmúlt években leginkább azért került a hírekbe, mert rendszeresen megrongálja azokat a kormányzati óriásplakátokat, amelyek kikerülését jogellenesnek tartja. Az egyik, Pécsre kihelyezett új plakátot is kidekorálta. A performanszon a Szabad Pécs is jelen volt. Heindl nem fél, habár a hatalom egyre szűkebb keretek közé szorítja azokat, akik ilyen ügyekben ellent próbálnak mondani Orbánéknak.

Szegeder: Sofőr- és járműhiány ritkítják a trolivonalakat Szegeden

A Szegedi Közelekedési Társaság (SZKT) elmondta a Szegedernek, hogy 2023 decemberében akkora sofőrhiánnyal néz szembe az cég, hogy kénytelenek ritkítani a járatokat. Eközben a város Budapestről bérel buszokat, amit azzal indokoltak, hogy ezekkel fogják helyettesíteni a trolikat és a villamosokat. Az SZKT azonban azt is elmondta, hogy jelenleg csak arra van pénz, hogy béreljenek vagy házon belül újítsanak fel régebbi járműveket.

Szol24: Újabb vasútvonalon ér véget a közlekedés

Nem egyszer olvashattak már a Szol24-en arról, hogy idén augusztustól az országos vonalak megritkítása mellett több Jász-Nagykun-Szolnok megyei érintettségű vasútvonal személyszállítását is leállította a MÁV. Jármű- és személyzethiánnyal indokolták a döntést, ami éles kritikák kereszttüzébe került társadalmi és politikai oldalról egyaránt. Mindez azonban nem volt elég, december 10-től újabb vasútvonalon ér véget a közlekedés.

Veszprémkukac: VESZPRÉMI FŐEGYHÁZMEGYE – Dézsma vagy vállalható szolidaritás?

A közbeszédben „dézsmaként” emlegetett egymillió forint beszedése a Veszprémi Főegyházmegye lelkipásztorainak személyes javaiból nemcsak a helyi közösségekben, de az országos sajtóban is nagy felzúdulást keltett. Írásban kértük a Veszprémi Főegyházmegye közreműködését, hogy az ügy hátterét megismerhessük.
A főegyházmegye tájékoztatását Loósz Róbert titkár, érseki biztos juttatta el hozzánk. Bár a válaszlevél nem a mi konkrét kérdéseinkre reflektál, így nem is teljes körű, megpróbáljuk a benne közölt információkat azokhoz igazítani.
Hátha sikerül kihámozni belőle a lényeget.

Kapcsolódó cikkek