Az ukrán nép kapta az idei Szaharov-díjat

Megosztás

A gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat idén Ukrajna bátor népe “vehette át”. A díjat 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért.

Idén, a strasbourgi ünnepségen az ukrán népet elnökük, választott vezetőik és a civil társadalom képviselte.

A díjat átadó Roberta Metsola parlamenti elnök az ukrán nép bátorságáról és áldozatvállalásáról beszélt: „Egyértelmű üzenetet kaptunk az európaiaktól: Ukrajna mellett állunk. Nem nézünk félre. Az ukrán nép nem pusztán függetlenségi háborút vív, hanem az értékek háborúját. Azokért az értékekért küzd, amelyek az Európai Unióban az életünk alappilléreit jelentik és amelyeket már régóta szerencsénk volt nap mint nap természetesnek venni.”

Volodimir Zelenszkij elnök videókapcsolaton keresztül egyperces néma csendet kért a háborúban elesett ukrán férfiak, nők, gyermekek, katonák és civilek nevében, majd elmondta: „Most kell cselekednünk, nem várhatunk a háború végéig, hogy bíróság elé állítsuk a háború kirobbantóit és hogy megakadályozzuk az agresszió megismétlődését. Így védjük meg a legjobban a szabadságot, az emberi jogokat, a jogállamiságot és más közös értékeket, amelyeket az Európai Parlament e kitüntetése is megtestesít.”

Zelenszkij elnök egy nemzetközi bíróság létrehozásának támogatására buzdított, amely igazságot szolgáltatna az Oroszország által elkövetett bűnökért.

Kapcsolódó cikkek