A kunhegyesi járásban tesz csodát a Máltai Szeretetszolgálat

Megosztás

Bár nincs olyan jóérzésű ember, aki ne azt kívánná, hogy mindenki egyenlő esélyekkel induljon az életben és egyedül a tehetség és a befektetett munka szabjon határokat a céloknak, de a valóság ennél sokkal szomorúbb és kegyetlenebb. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azonban igyekszik mindent megtenni, hogy esélyt adjon az esélyteleneknek Kunhegyes térségében, ami hazánk negyedik legszegényebb járásának számít.

Sarok Ferenc témavezető elmondása szerint 2017 végén öt különböző projekt indult el Magyarország leghátrányosabb helyzetű területein, ami a Baktalórántházai, a Cigándi, a Gönci, a Kunhegyesi és a Sellyei járás.

A céljuk az volt, hogy a Máltai Szeretetszolgálat módszereit és gyakorlatait alkalmazzák ezekben a közösségekben, mindezt úgy, hogy a különböző projekteket és programokat az ott élőkkel együtt valósítsák meg a saját igényeikre reflektálva.

„Ezek a térségek nagyon szenvednek attól, hogy megfelelő fejlesztési kapacitással bíró szakemberek nem nagyon elérhetőek a járásban. Azok a gyerekek, akik itt élnek, sokszor kénytelenek úgy felnőni, hogy nem találkoznak a projekt segítsége nélkül olyan nagyon egyszerű máshol elérhető szakemberekkel, mint gyógypedagógus, logopédus, pszichológus” – tette hozzá.

Magyarország leghátrányosabb helyzetű térségei között a Kunhegyesi járás

Eladósodás, munkanélküliség, korai veszélyeztetett terhesség: sajnos a térségben mindennapos és megszokott jelenségnek számít. A Máltai Szeretetszolgálat 2016-ban érkezett meg Tiszabőre, itt 420 rendkívül nehéz körülmények között élő családnak igyekeznek segíteni.

Végtelen lehetőség – Tiszabő

A Végtelen lehetőség kísérleti program a leginkább elmaradott járások felzárkózása érdekében jött létre. A Kunhegyesi járás Magyarország 4. leghátrányosabb helyzetű járása. A projekttel a Máltai Szeretetszolgálat célja olyan pontokon történő beavatkozás volt a járási életbe, ahol a legsürgetőbb problémák tapasztalhatók. A végzettség nélküli iskolaelhagyás aggasztó méreteket ölt különösen két település, Tiszabő és Tiszabura tekintetében.

„Tudtunk olyan segítő kezet nyújtani, amire nagyon nagy szükség volt. Az egészen pici gyerektől a nyudíjazás koráig mindenkit elértünk. Azokat a képzéseket valósítottunk meg, amik a munkavállalásban segítik őket. Illetve a gyerekek és a családok roppant egészégtelenül táplálkoznak, olyan képzéseket valósítottunk meg számukra, ahol az egészséges életmóddal, egészséges táplálkozással találkozhattak” – számolt be a projekt eredményeiről Tasi Krisztina.

Emellett „Jelenlét pont” néven szolgáltató és közösségi teret hoztak létre, folyamatos szakmai jelenlétet, szociális munkát biztosítottak az érintett településeken, a hiányos szolgáltatásokat kiegészítő, célzott programokat indítottak, illetve Készség- és képességfejlesztős, érzékenyítő, szemléletformáló foglalkozásokat tartottak.

A projekt a Segítő jelenlét születéstől a szakképzésig a Kunhegyesi járásban című EFOP-os pályázat segítségével valósult meg az Európai Unió támogatásával és magyar társfinanszírozással az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program során.

Képek: Index, Abcúg

Kapcsolódó cikkek