Ennyi volt – Bige László bejelentette, leáll a termelés a Nitrogénművekben

Megosztás

A „vegyipari milliárdosnak”, „műtrágyakirálynak” is nevezett Bige László cége, a Nitrogénművek leállását a kezdetekben mindössze egy hónapra tervezték: a helyzet mostanra odáig fajult, hogy tulajdonos azt nyilatkozta, mivel a gyártás veszteségessé vált, leállítják a termelést, sőt, valószínűsíthető, hogy végleg megszűnnek.

A pétfürdői Nitrogénművekben már korábban is szünetelt a gyártás, például az ukrajnai háború okozta földgázdrágulás következtében. A Bige által a minisztereknek megküldött levelében néhány hónappal ezelőtt még az állt, hogy a termelést szeptember 30-ra tervezik bezárni, de ez hivatalosan november 6-án történt meg.

„A korábbi hírekkel ellentétben a Nitrogénművek nem egy hónapra, hanem határozatlan időre állt le, sőt, az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét” – nyilatkozta a tulajdonos az Agrárszektornak.

Bige szerint a júliusban megjelent, a szén-dioxid-kvóta kiosztására és eladására adóterhet előíró szabályozás olyan gazdasági környezetet teremtett, amelyben lehetetlen a többletköltség érvényesítése az árakban.

Magyarország egyik leggazdagabb emberének, Bige Lászlónak a kálváriájáról a Szol24 is részletesen beszámolt az elmúlt hónapokban. Bige a kormányhoz kötődő oligarcháktól merőben más lapokkal játszik, annyit biztosan kijelenthetünk, hogy nem a jelenlegi kormányzat kedvence a Forbes 100-as listáján.

A szolnoki telephelyű Bige Holdingot sem kerülték el a razziák és a rendőrségi vizsgálatok

Nemcsak a kormányközeli média szállt rá az üzletemberre, 2020 őszén őrizetbe vették, miután azzal gyanúsították, hogy leértékelt műtrágyákkal ügyeskedett és egy vesztegetéssel kapcsolatos eljárás szintén folyamatban van ellene. Sőt, néhány évvel ezelőtt a szolnoki Bige Holding üzemében mintegy 300 rendőr jelent meg egyszerre razziázni. A hatósági vegzálások után a telephely egy időre bezárásra került.

A “műtrágyakirály” általában azzal reagál a bűncselekményeket illetően, hogy azért üldözik, mert nem része a NER-nek és összeveszett Csányi Sándorral. Bármi is az igazság, Bige nem kicsit húzhatta ki a gyufát kormányközeli körökben, amikor az országgyűlési választások előtt úgy nyilatkozott az összellenzéki jelöltről, Márki-Zay Péterről, hogy „ő az, aki vissza tudja állítani a demokráciát”.

Képek: genezispartner.hu, Alfahír

Kapcsolódó cikkek