Folytatódik a fásítási program Szolnokon

Megosztás

Az őszi fásítás program során csaknem száz fát ültettek el a Jubileum téren és környékén a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. munkatársai október végén. Ahogy ígérték, a munkálatok folytatódnak, most hasonló mennyiségű fa érkezett a telephelyükre, amit ígéretük szerint a héten elkezdenek városszerte elültetni.

Szalay Ferenc polgármester egy Reels-videóban osztotta meg a facsemeték érkezését a közösségi oldalán:

Szolnok mindig is élen járt a “zöldítésben”: ezt jól jelzi, hogy a héten a Városüzemeltetési Kft munkatársai 96 facsemete ültetését kezdik meg az egyes városrészekben.🙏🏻 | Szalay Ferenc | Szalay Ferenc · Original audio

1.5K views, 38 likes, 3 comments, 4 shares, Facebook Reels from Szalay Ferenc: Szolnok mindig is élen járt a “zöldítésben”: ezt jól jelzi, hogy a héten a Városüzemeltetési Kft munkatársai 96…

Azt írta, Szolnok mindig élen járt a zöldítésben, amit jól jelez, hogy a Városüzemeltetési Kft munkatársai 96 facsemete ültetését kezdik el az egyes városrészekben.

Bár valóban nagyon pozitív, hogy a zöldítésre nagy hangsúlyt fektetnek, az utóbbi hónapokban nem egyszer ütötte fel a fejét kritikus hang a nyári időszakban kiszáradt, elhanyagolt, legyengült állapotban levő fák láttán Szolnokon. Az éghajlatváltozás hatására növekszik a hőmérséklet, csökken a csapadékmennyiség, és egyes területeken a szélsőséges időjárási jelenségek is gyakoribbak lesznek, amire aligha vagyunk felkészülve.

A Szolnoki ZöldErő szeptember végén fekete szalaggal búcsúzott el összesen 40, fiatalabb és idősebb fától, amik a megváltozott éghajlati viszonyok áldozatául estek. A szervezet a Facebook-oldalán úgy fogalmazott, tudják, hogy a legnagyobb gondoskodás ellenére is száradnak ki fák, de a nagyszámú fapusztulást látva sejthető, hogy az eddigi gyakorlatok nem elegendőek, ha továbbra is élhető városban képzeljük el a jövőnket.

„A fák az egyik legfontosabb elemei a városi létnek, nem véletlenül szerepel klímastratégiai tervekben a fásítás és a városi zöldterületek növelése, de sok másik településhez hasonlóan városunkban is óriási értékek tűnnek el a megváltozott éghajlati viszonyok miatt” – tették hozzá.

Az őszi szezon beköszöntével más településeken szintén javában zajlanak az ültetések, Tiszapüspökiben például zömkőriseket telepítettek. A nyári szárazság miatt kivágott nyírfákat kívánják pótolni.

Az ipartól kezdve a közlekedésen át a fosszilis tüzelőanyagok égetéséig a fejlett országoknak, a nagyvállalatoknak és az egyénnek is nagy szerepe van az éghajlatváltozásban, épp ezért figyeljünk a környezettudatos életmódra!

Képek: Szolnoki Városüzemeltetési Kft Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek