Megszűnik az árstop, átalakítják a családtámogatást

Megosztás

Augusztus elsejétől megszűnik az árstop, átalakítják a babaváró hitelt, a városokban megszűnik a csok. Kormányinfót tartott Gulyás Gergely.

A Telex.hu tudósítása szerint a kormány szerdai ülésen áttekintette a családtámogatási rendszert,

Gulyás szerint a háború miatt változtak a körülmények. A babaváró hitelt átalakítják, mivel kitolódott a gyermekvállalás időpontja. A babaváró hitel összegét megnövelik 10-ről 15 millióra. Január 1-tól viszont csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a nő harminc év alatt van. Bevezetnek egy átmeneti időszakot, mikor a 30-40 év közti nők is jogosultak lesznek.

A CSOK szabályait is az ingatlanárak emelkedése miatt módosítják. A miniszter szerint a CSOK jelenleg a kisebb településeken működik, a nagyvárosokban, ahol drágábbak az ingatlanok már nem, itt csökkentek az igénylések.

A CSOK falun marad továbbra is megmarad, a városi CSOK (5000-nél nagyobb települések) viszont megszűnik, itt a jövőben nem lehet majd igényelni.

Ez 2024. január 1-től érvényes. Falun viszont emelkedik a CSOK összege: egy gyermek esetén már 1 millió jár, két gyermek esetén 4 millió, 3 gyerek esetén pedig 15 millió lesz. Az 5000 feletti településekre új rendszert dolgoznak ki.

A kormány csak egy hónapra hosszabbítja meg az árstopot. Gulyás szerint egyszámjegyű infláció lesz Magyarországon az év végére, akár már decemberben. A miniszter szerint az árstopok megtették a dolgukat, így most itt az ideje azok kivezetésének.

A tavaly bevezetett árstop a következő termékekre terjed ki: kristálycukor, búzafinomliszt (BL 55), finomított napraforgó-étolaj, házi sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tej (ezek ára nem lehet magasabb a 2021. október 15-i árnál), tyúktojás, étkezési burgonya, az újburgonya kivételével (ezek a 2022. szeptember 30-i árnál nem lehetnek drágábbak).

Forrás: Telex.hu

Fotó: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. június 19-én – Fotó: Soós Lajos / MTI

Kapcsolódó cikkek