Megható – tantermet nevezett el egykori gimnáziuma Karikó Katalinról

Megosztás

Bár a hosszú évtizedes kutatómunkája ellenére néhány éve még csak Szolnok megyében és tudományos berkeken belül ismerték igazán Karikó Katalin nevét, mára pedig alig van olyan ember hazánkban, aki ne tudná, kiről is van szó. Annál inkább, hiszen néhány napon belül Stockholmban, első magyar nőként veszi át az elképesztő elismerésnek számító Nobel-díjat. Ünnepélyes keretek között jelentette be egykori gimnáziuma, hogy a biológia tantermet róla nevezik el.

Tóth József, a Móricz Zsigmond Református Kollégium főigazgatója az eseményen azt mondta, egész héten a Nobel-díj lázában égtek. Kiállítással, tematikus sétákkal és előadásokkal készültek, hogy az ott tanuló diákok minél jobban megértsék a díj tudományos rangját és fontosságát és nem utolsó sorban Karikó Katalin munkásságát.

„A Móricz bejáratánál óriás molinóval gratulálunk Karikó Katalinnak, abból az alkalomból, hogy vasárnap átveheti a legrangosabb tudományos kitüntetést, az orvosi-élettani Nobel-díjat. A mai ünnepi alkalom során pedig azzal is tisztelgünk egykori kiváló diákunk tudományos tevékenysége előtt, hogy biológiai szaktantermünket róla nevezzük el, fejet hajtva eredményei, de Kisújszállás és egykori iskolája iránt megtapasztalt határtalan szeretete és a tudományos kutatás iránti alázata előtt” – mondta a főigazgató.

A szolnoki születésű, Kisújszálláson felnőtt Karikó Katalin idén kapta meg a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat azokért a biokémiai felfedezésekért, amelyek egy hatékony vakcina kifejlesztését tették lehetővé a COVID ellen.

Karikó csaknem minden előadásában és interjújában kiemeli, hogy milyen fontosak számára a gyökerei, sosem feledkezik meg kiemelni régi iskoláit és tanárait.

„Innen vitte magával a tudományos érdeklődését, de nemcsak azt, hanem a hagyományos emberi értékeket is, amelyek nélkül nem juthatott volna el idáig. Kitartása, szorgalma már akkor szembetűnő volt. Mindent elárul róla, hogy példaképe nem az akkoriban már Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert volt, hanem az a Selye János, akit bár többször is jelöltek, de sohasem kapta meg ezt a rangos kitüntetést” – mondta előadásában Tóth Albert, Karikó egykori középiskolai tanára.

Tóth hozzátette, a teremben szétnézve boldogan megállapíthatja, hogy a Nobel-díjas tudós szelleme és személyisége jelen van, mindig is itt volt és mindig is itt lesz.

Bár végeláthatatlan hosszúságban lehetne felsorolni azokat az elismeréseket és gesztusokat, amelyek Karikó Katalint fogadták Jász-Nagykun-Szolnok megyében, de a nevét viselő terem mellett hasonlóan megható, hogy a kisújszállási könyvtár melletti parkban fát ültettek a tiszteletére.

Magyar idő szerint vasárnap délután négy órakor veszi át a kitüntetését Svédországban.

Kép: Index

Kapcsolódó cikkek