Megható módon emlékezik meg Kisújszállásról és családjáról a Karikó Katalinról szóló könyv

Megosztás

Karikó Katalin útja Kisújszállástól a Nobel-díjig”, „A kisújszállási Hamupipőke, akinek a tudomány volt a hercege”: nem véletlen, hogy az országos média, mint a HVG, vagy a Telex, ilyen felütéssel kezdi a Karikó Katalinról szóló portrékat és cikkeket, hiszen a Nobel-díjas, Szolnokon született kutatóbiológus számtalan interjújában hangsúlyozta származását. A Könyves Magazin most egy kedves részletet osztott meg a róla szóló, gyerekeknek is ajánlott ismeretterjesztő könyvből.

Karikó a megyeszékhelyen látta meg a napvilágot, de általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait már szeretett városában, Kisújszálláson végezte. Sokszor megemlíti, hogy az első motivációt a továbbtanuláshoz szükséges küzdés felé a kisújszállási tanárai adták. 2020-ban a város díszpolgára lett, majd egy évvel később megyei díszpolgári címet is kapott.

Nem egyszer mesélt szüleiről, Karikó János kocsmárosról, hentesmesterről és édesanyjáról, aki bár 2018-ben elhunyt, minden évben izgatottan várta lánya esetleges Nobel-díjra jelölését. Elmondása szerint szüleitől minden szükséges dolgot megtanult, például kitartást a munkában és a közösség iránti szeretetet, ami végigkísérte az egész életét.

“Valahol a nagy magyar Alföld közepén, ahol olyan lapos a táj, hogy az ég összeér a földdel, van egy kicsi város. Olyan kicsi, hogy még a nevében is benne van: Kis-új-szállás. Ennek a városnak volt egy híresen vidám hentese, aki annyit dalolászott, hogy már az utca végéből hallani lehetett, otthon van-e. De olyan szépen kevésszer dalolt életében, mint amikor megtudta, épségben, egészségben megszületett második leánya, Katalin” – így kezdődik Tarr Ferenc, A lány, aki kutató akart lenni című, 2022-ben megjelent könyve.

Kisújszállási élményei inkább a szeretetteljes kapcsolataiból és nem a jólétben dúskálásból táplálkoztak, ugyanis egy nádfedeles, egyszobás házban laktak, ahol egy fűrészporos kályha szolgáltatta a meleget.

Egykori alma materja, a Móricz Zsugmond Református Kollégium ezzel a videóval köszöntötte a világhírű magyar kutatót:

Szeretünk, Kati! | Kedves Kati! Szeretettel gratulál Kisújszállás város megannyi lakója és a régi iskolád! ❤ Büszkék vagyunk rád! ☺️ | By Kisúji Krónika | Facebook

Kedves Kati! Szeretettel gratulál Kisújszállás város megannyi lakója és a régi iskolád! ❤ Büszkék vagyunk rád! ☺️

Karikó a napokban egy közleményt jelentetett meg. Úgy tűnik, ahol siker és csillogás van, ott előbb-utóbb megjelennek a kétes szándékú szerencselovagok. Történt ugyanis, hogy parazitákkal, vérnyomásproblémákkal, régebben pedig körömgombával, véráramlási zavarokkal kapcsolatos gyógyszerek reklámozása során éltek vissza a nevével és képmásával.

„Nem árulok az interneten semmilyen, gyógyhatásúnak mondott készítményt, online felületeken nem reklámozok semmilyen, gyógyhatásúnak mondott eljárást! Ezt hangsúlyoznom kell, mert ismét visszaéltek a nevemmel és a képmásommal az internetes felületeken” – közölte Karikó az eset kapcsán.

Kép: Sahin-Tóth István

Kapcsolódó cikkek