Letartóztatta a bíróság a két tizenéves rablót, akik korábban már követtek el bűncselekményt

Megosztás

A Szolnoki Járási Ügyészség rablás bűntette miatt indítványozta annak a 17 és 16 éves fiatal férfiaknak a letartóztatását, akik a napokban kiraboltak egy nőt Szolnokon.

A rendelkezésre álló adatok szerint a két fiatal november 14-én, 15 óra körül Szolnokon egy társasházig követtek egy nőt. Amikor a nő bement a lépcsőházba, az idősebb fiú a lábával megtámasztotta az ajtót, majd a másik azt átvette tőle, ő pedig a nő után ment.

Az idősebb fiú a postaládáknál megkérdezte a nőt, hogy hol lakik, de ő nem válaszolt, mire a fiatal megragadta a nő válltáskáját és azt olyan erővel rántotta maga felé, hogy attól a nő hanyatt esett, de a táskáját továbbra is a kezében fogta.

A fiatal a táskát még többször maga felé rántotta, úgy, hogy a táskába kapaszkodó nőt is maga felé húzta a lábtörlő szőnyeggel együtt, míg végül sikerült kirántani a táskát a nő kezéből.

A fiatalabb fiú mindeközben tartotta a bejárati ajtót, hogy az ne csukódjon be, és így biztosítsa a zavartalan menekülésüket.

A táskát annak taralmával együtt később a két gyanúsított az utcán eldobta, azt a nő fia találta meg.

A két fiatallal szemben kényszerítés bűntette miatt is indult eljárás, azonban azt a hatóság ettől az ügytől elkülönítette.

Az ügyészség indítványában hivatkozott a bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára, valamint arra is, hogy a két – korábban már vagyon elleni bűncselekmények miatt javítóintézetbe utalt – gyanúsított az javítóintézeti nevelés alól kivonta magát, ami miatt velük szemben elfogatóparancsot kellett kibocsátani, így megalapozottan feltehető, hogy a bűntetőeljárásban megszöknének, elrejtőznének.

Az ügyészség a fiatalok előéletére, és a velük szemben folyamatban lévő más büntetőeljárásokra figyelemmel megalapozottnak látta esetükben a bűnismétlés veszélyét is.

A bíróság az ügyészség indítványával egyetértett, és november 22-én elrendelte mindkét gyanúsított letartóztatását. A döntéssel szemben a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek, így a végleges döntést a Szolnoki Törvényszék fog hozni, közölte dr. Ocsovai Ágnes, főügyészségi ügyész, sajtószóvivő (Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség).

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság korábba ezt a tájékoztatást adta az ügyben.

Kapcsolódó cikkek