Donáth Anna (Momentum) európai parlamenti képviselő Szolnokon bírálta Gyurcsány Ferencet, a DK elnökét

Megosztás

Elképesztő válságok sorozata sújtja ezt az országot. Ezzel kezdte beszédét a Momentum európai parlamenti képviselője a párt szolnoki országjáró fórumán. Gazdasági, megélhetési és inflációs válság van, de a legfontosabb, hogy értékválság van. Gyurcsány Ferenc sem maradt ki a “jóból”.

A TESZ székházában tartott fórumra belépve az embert egy diszkó hangulata fogadta. Olyan fények és zene volt, mintha egy szórakozóhelyre érkezett volna az érdeklődő. Befutott a szolnoki Fidesz Bohár Dánielje is, aki az ellenzéki fórumok szinte állandó megfigyelő résztvevője. Jelen volt Györfi Mihály alpolgármester és Füle István, az ellenzéki Szolnoki Többség frakcióvezetője is.

Donáth Anna nem loholva, magyarázkodva, hogy hát nagy volt a forgalom, esett be a fórumra, hanem már időben ott volt, és olyan profi csapat kísérte el, amit más ellenzéki párt csak irigyelhetne tőle. A hangosítás műszaki hátterét egy diszkós is megcsodálhatta volna.

Profi kivitelezés volt, nem volt kapkodás, mindennek időt adtak.

Először egy kisfilmet láthatott a Momentumról a látogató, majd Miskolczi László, a párt szolnoki polgármesterjelöltje mutatkozott be. Ezt követően lépett a mikrofonhoz Donáth Anna. Mint mondta, mindenféle válság van az országban, ráadásul nem érkezett ebben a költségvetési ciklusban egyetlen eurócent sem az országba a kormány jogellenes és korrupciós tevékenysége miatt. De a legszörnyűbb, hogy értékválság van az országban. Mindez azért van, mert 13 éve olyan kormány van hatalmon, amely a megosztottságban, a gyűlöletkeltésben, az elnyomásban érdekelt.

Csak egy szűk mag meggazdagodása és hatalmon maradása a cél. Nem érkezhetnek olyan forrságok az országba, amelyek mindenki jólétét szolgálnák, mert a kormány délibábokkal szeret harcolni. Hazugságokat kerget, és azt hiszik, csak nekik van igazuk. Pedig Európa úgy gondolkodik, hogy éppen akkor kellene összefogni, amikor mindenféle válság van. Nem engedhetjük meg, hogy valaki ebből kibeszéljen.

A magyar kormány nem hajlandó szövetségesként viselkedni.

Donáth Anna arra biztatott mindenkit, hogy nem kell elfogadni a kormánypropagandát. Mindenki kezdjen el beszélgetni a szomszédjával, a munkatársával, gyereke osztálytársainak szüleivel. Ne nézzünk egymásra saját országunkban idegenként. A nemzet az a közösség, amihez mindannyian tartozunk és az a nemzet erős, amelynek tagjai tudnak egymásra támaszkodni.

Ő egy olyan országért dolgozik, amelyben senkit sem hagynak az út szélén. Merjünk beleállni abba, hogy igenis van hazugság, és nem úgy lehet előbbre jutni az életben, hogy az ember a másik hátába döfi a kést. Ezt követően úgynevezett panelbeszélgetés következett, amit Kele János, a Momentum elnökségi tagja vezetett. Donáth Anna ebben kifejtette, hogy meglepi az, hogy vannak ellenzéki pártok, akik szerint jó eredmény az, hogy az infláció 10 százalék alatti. Hiszen szerinte még ez is háromszorosa az európai átlagnak. Vagyis ez minden, csak nem siker.

Miskolczi László volt a házigazda

Ráadásul még mindig drágák az alapvető termékek. És senkinek nem kell félni kimondani azt, hogy ki ezért a hibás: csakis a 13 éve alkotmányozói többséggel kormányzók.

Ezzel a hatalommal ilyen hosszú időn át csodákat lehetett volna tenni, ha lett volna politikai akarat. De nem volt. Azt is mondta a jövő évi, az önkormányzati választással kapcsolatban, amit ugye az európai parlamenti választással együtt tartanak meg, hogy utóbbinak is nagyon fontos belpolitikai tétje van, mivel Európa mi vagyunk. Az európai és a belpoltikai tét egymástól ezért elválaszthatatlanok. 

Azt is kijelentette, az előző választás nagy tanulsága, hogy a választóknak elegük van abból, hogy különböző formációk a zárt ajtók mögött vitatkoznak és soha nem történik semmi. És az is nagy tanulság, hogy a sok szereplős, sokszínű massza kifelé nem hiteles.  Szerinte olyan képviselőket kell küldeni Európába, akik élnek az összes európai eszközzel még akkor is, ha idehaza hazaárulással vádolják őket. Hiszen a magyar érdekek képviselete pont hogy a legnemzetibb ügy. 

A készülő szuverenitásvédelmi törvény kapcsán elhangzott, hogy ebben ellentmondás van, hiszen hazánk az uniós tagsággal eleve lemondott szuverenitásának egy részéről. Donáth Anna kifejtette, ha szereti a kihívásokat, az menjen el a Fideszhez kodifikátornak, ugyanis nagyon nehéz úgy valamit megfogalmazni, hogy a végeredmény ne legyen semmi. Emlékeztetett rá, hogy pont ezért gonosz ez a rendszer, mert a Stop Soros és a civil törvénnyel kapcsolatban is a megfélemlítés volt a cél. Az öncenzúra kikényszerítésére tökéletesek ezek. Ez egy autokrata eszköz.Nem tilt, hanem rávesz, hogy mi magunk ne tegyünk meg valamit.

A szuverenitásvédelmi törvény szerinte már a Fidesz kampánynyitója, ezután csak erről fogunk hallani.Kijelentette, hogy jelenleg Orbán azt gondolja, hogy sokkal kevesebb Európa és sokkal több tagállami hatáskör kell. Ők meg azt gondolják, hogy erős államok erős szövetsége kell, hogy legyen Európa. Viszont fontosnak tartja, hogy bizonyos kérdések tagállami hatáskörben maradjanak. Szuverén jogunk eldönteni, hogy mitől magyar a magyar.Szerinte minden, ami biztonságot és jólétet szolgáltat, annak európai kompetenciának kell lenni.

Ezt követően kérdésekre válaszolt Donáth Anna. Valaki azt kérdezte, hol az uniós pénz. Donáth úgy válaszolt, hogy betonba és térkőbe, értelmetlen lombkoronasétányokba és 10 centis kilátókba öntötték az uniós támogatásokat. Ezért is húzta be a kéziféket az Unió.

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozás egy építő lépés lenne, nem véletlen, hogy Orbánék nem akarnak ide belépni. A pénzek ellenőrzése nem hazaárulás, hiszen ha valakitől pénzt kapunk, azzal el kell tudni számolni.

Valaki azt kérdezte, a Fideszt törvényesen le lehet-e váltani? Donáth úgy felelt, hogy ez nagyon fontos kérdés. Azt mondta, kutya nehéz, de nem lehetetlen. Ugyanakkor nem gondolná, hogy ne lennének még változtatások a választási törvényben, ami szerint ma még van lehetőség a váltásra. Szóval szerinte még lehet demokratikus úton kormányt váltani.Kijelentette, hogy úgy véli, nem minden fideszes agymosott és van félrevezetve. Az emberek arra szavaznak, akitől úgy érzik, biztosan többet kapnak. Az ellenzék sajnos nem tudott ígérni, ráadásul megfoghatatlan massza volt. Hát akkor inkább maradjon a Fidesz, sokan voltak így.

Vagyis a választást nem a Fidesz nyerte meg, hanem az ellenzék vesztette el.És az az ellenzéki vezető, aki ezt nem ismeri el, nem vállal érte felelősséget, az továbbra sem hajlandó felismerni, hogy mi szükséges a kormányváltáshoz. És akadályozója lesz a változásnak. Ennél sokkal őszintébb és hiteles politizálásra van szükség.

Azt a mítoszt kell kipukkasztani, hogy bármi van, legalább a Fidesz tud kormányozni. Hiszen bizonyították, hogy nem tudnak, ezért is van válságban az ország.

Ma Magyarországon a családok többsége a hónap végét nem látja. Erről kellene beszélgetni, hogy ennek az árnyékában miért van az, hogy az ellenzék még mindig hiteltelenebbnek tűnik a választók sokasága szemében, mint a gonosz, hazug és mindent leuraló kormány. 

Az pedig, hogy a legszegényebb rétegek és kifejezetten a romák nyerik meg a választást a Fidesznek, jelenleg nem tudnak mit tenni ellene. Csak ha hatalomra jut az ellenzék, akkor lehet megszólítani és igazából támogatni őket, mert a jelenlegi hatalom nekik amúgy semmit sem ad.

Sokan voltak kíváncsiak a fórumra

Az összes felzárkóztatásra, integrációra szánt uniós forrás elfolyt a Farkas Flóriánok rendszerében. Szerinte a rendszer maga olyan, hogy ezek a pénzek eltűnjenek benne. Ebből a szempontból az Uniót is meg kellene reformálni,mert az nem megoldás, hogy hétévente széttárják a kezüket, hogy nincs megoldás.

Donáth Anna úgy vélte, a sok fals propaganda ellen úgy lehet tenni, ha visszatérünk a kisközösségi szintre. Az embereknek igenis, kell beszélniük egymással, mert így alakulhatnak ki csak a személyes, bizalmi viszonyok. Ha kialakul a jószomszédi viszony, akkor el lehet kezdeni beszélgetni arról is, hogy ez és ez miért hazugság. Hinni kell a közösség erejében.

Egy hozzászóló szerint semmi esély nincs leváltani a Fideszt, viszont ha ez bekövetkezne, akkor ki fogja meggyógyítani ezt a beteg társadalmat? Donáth Anna szerint azzal is lehet gyógyítani, hogy nem nevezünk mindenkit idiótának. Kialakult a jobb- és baloldali propaganda, ami szerinte mindkettő káros. Úgy vélte, bárki is nyer választást, az ország egyik része letargiában lesz. Az ellenzékiek a legutóbbi választás óta kiábrándultak, ezért fordulnak a szélsőségek felé.

De ez nem a választók hibája, hanem az ellenzék elfuserált összefogásának. Nem összefogni kell, hanem hiteles alternatívát kell felmutatni.

Ha az ellenzék kerülne hatalomra, akkor azzal kell foglalkozni, hogy hogyan nem kerül mély depresszióba az ország másik része. Jelenleg a kormány csak a saját szavazóira ondol, nem pedig az egész országra. Nem hozhatna olyan döntéseket, törvényeket, amikkel az ország másik felét zárójelbe teszik. 

Szerinte a sebeket be lehet gyógyítani, ha van arra politikai akarat, ha nem arra épít a kormány, hogy megossza a társadalmat.  Egy hozzászóló azt mondta, hogy igenis, szerint a választók hülyék. És nemcsak kormánypártiak. Gyurcsány is ígérget és hazudik, mégis ők a legnagyobb ellenzéki erő. Ezek után hogyan lesz együttműködés az ellenzék között?

Donáth válaszában elmondta, hogy a választási törvény kötelezi őket az együttműködésre. De ez nem mindegy, hogy milyen. Mert az eddigi ellenzéki együttműködés eredménye négy választáson a Fidesz négy kétharmados eredménye lett.

Szerinte az önkormányzati választásnak arról kell szólnia, hogy helyben ki a hiteles. 

Kijelentette, nem a Demokratikus Koalícióval van gondja, hanem azzal a politikai kultúrával, amivel gúzsba kötik az ellenzéket. És egyértelmű, hogy a DK vezetése az, amely ezt a politikai kultúrát megteremti.

Az szerinte nem politikai együttműködés, hogy vagy DK-s vagy, vagy kicsinállak. Jelenleg a halálos csók ajánlatai jelennek meg a pártnak az ország minden pontján. Amíg Gyurcsány Ferenc azt gondolja, hogy csak erőből lenyomva lehet politizálni, addig az együttműködés nem fog kormányt váltani.

Elhangzott, alapvető kérdés, hogy mit tekintünk sikernek a politikában. Jól látszik, hogy a Momentum azért politizál, hogy kormányt váltson. Ha ez nem sikerül, akkor annak lesznek következményei. De jól látszik, hogy van egy párt ma, amely négyszer vesztett választást kétharmaddal és még mindig ugyanúgy hívják az elnökét. Ebben a pártban politizálnak olyan politikusok, akik 7-8-szor indultak választáson és soha egyet sem nyertek meg. És újra elindulnak és listán vannak. Nekik az a siker, hogy azt a 20 százalékos magot, ami 2014-ben még MSZP-s volt, azt most DK-snak hívják. Most nem mindegy, hogy kék vagy piros?

Mert közelebb a célhoz nem jutottak, csak ahhoz, hogy a pirosból kék legyen. És még ők mondják magukról, hogy sikeresek, holott egy centivel nem jutottak közelebb a kormányváltáshoz.

Akkor tehát mi is a siker? Mert ez nagyon fontos kérdés. Hallott már valaki a DK bármely politikusától, hogy valamit elrontottunk, bocsánat érte, legközelebb máshogy fogjuk csinálni? 

Ugyanakkor nem az a Momentum politikai ajánlata, hogy Gyurcsány hiteles vagy sem. Azt majd a választók eldöntik. Mindenki csak azt kérdezi, hogyan lehet együttműködni. De a Momentum felelőssége az, hogy megszólítsanak olyan választókat, akiket Gyurcsányék nem tudnak. Mert lehetnek ők a legnagyobbak, de az még mindig nem az 50 plusz 1.

Gyurcsányt nem szeretni kell, hanem kormányt kell váltani. És amíg nem értik meg, hogy ezzel a politikával amennyit behoznak, annyit el is veszítenek, addig nem Donáth Anna miatt nem lesz kormányváltás, hanem emiatt a politika miatt. 

Valaki azt mondta, média nélkül nem fog menni a kormányváltás. Erre azt felelte Donáth Anna, hogy számára is felfoghatatlan, hogy sok ellenzéki polgármesteri győzelmet követően miért mi lett azzal a projekttel, hogy legyen közös média.

Sajnos ezek a polgármesterek a győzelmük után azt mondták, hogy ők minden helyi lakos polgármestere kívánnak lenni és nem akarnak ellenzéki propagandát csak ezért, mert van kormánypropaganda. Másrészt magánpénzből rengeteg pénzre lenne szükség. De azzal is vitázna, ha lenne, akkor azt ki kapcsolná be. Mitől választaná valaki az ellenzéki tévét, amikor közösségi médiában mindent el lehet érni.

Lehet, hogy a legnépszerűbb online portál nem kormánypárti, de mellette van 150 kormánypárti, És így már annyit ér, mint halottnak a csók.

Szerinte nem lehet a médiából eljutni olyan helyekre, ha nincs ott helyben a politika. Az nem kiváltható a média által. Mindazonáltal hátrány, hogy a médiában nem kapnak teret.

Végezetül kijelentette, hogy szükségesnek tartja az ellenzéki pártok létét, mert a verseny nem árt nekik. Ha ez nem lenne, akkor saját létét is megkérdőjelezné. Ha úgy látják, hogy nincs értelme, akkor ki lehet jelenteni, hogy ez a rendszer végérvényesen nem demokrácia.

Kapcsolódó cikkek