Vélemény: A kormány önkényvédelmi törvénye el fog bukni

Megosztás

Bár a törvényjavaslatot szuverenitásvédelminek nevezik, valójában a hatalmi önkényt szolgáló törvénycsomagot nyújtott be a Fidesz frakcióvezetője. Jön a totális letámadás?

A Debreciner.hu közzétett egy véleménycikket a témában, amiben az ijesztő törvényjavaslatot vesézik ki és igyekeznek a dolgok mélyére nézni. Mennyire ismerjük mi valójában azt, mit is akar keresztülverni rajtunk az Orbán-kormány újfent? Az Amnesty International Magyarország, a K-Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Political Capital, Transparency International Magyarország és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleménye következik.

A Fidesz parlamenti csoportja létrehozna egy hatóságot, ami széles jogosultságokkal rendelkezik: ha azt feltételezi bármilyen szervezetről vagy személyről, hogy külföldi érdeket szolgálva Magyarország szuverenitását veszélyezteti, akkor bármilyen érzékeny adatot megismerhet és lemásolhat (ide értve a szerződéseket, ügyfelek információit, egészségügyi adatokat is), valamint a Nemzetbiztonsági Bizottság elé állíthatja a szervezet képviselőit. Senki ne gondolja, hogy ez kizárólag a kormány által évek óta kipécézett civil szervezetekkel történhet meg. Újságírók, cégek, egyházak, szakszervezetek és önkormányzatok is az új hatóság célkeresztjébe kerülhetnek. Egy ilyen vizsgálat, ami innentől bárki ellen elindulhat, önmagában megbélyegző, különösen azért, mert ha a végén nyilvános jelentés készül, az eljárással szemben semmilyen jogorvoslat nem áll rendelkezésre.

Alkotmányosan indokolható, hogy a választásokon induló jelöltek átlátható forrásokból gazdálkodjanak, éppen ezért 1989 óta politikai párt nem fogadhat el külföldi támogatást. Azonban a javaslat szövege, az elmúlt évek hasonló célból született jogszabályaihoz hasonlóan, szándékosan pontatlan és tele van tágan értelmezhető parttalan fogalmakkal. Emiatt az új hatóság bármilyen közéleti megnyilvánulásra ráhúzhatja, hogy külföldi érdekeket szolgál és ezért veszélyezteti Magyarország szuverenitását.

Az önkényvédelmi törvénycsomag alkalmas arra, hogy elriassza azokat a bátor polgárokat a közéleti részvételtől, akik a közösségük érdekében dolgoznak.

Ahogy korábban a 2017-es civilellenes törvény és más, a kritikus polgárok és szervezeteik megfélemlítésére alkotott jogszabály, úgy ez a törvényjavaslat sincs összhangban az alkotmányos, nemzetközi és európai uniós kötelezettségekkel, ezért el fog bukni.

Ha a Fidesz szándéka valóban Magyarország szuverenitásának védelme lenne, akkor nem a demokratikus értékek talaján álló hazai szereplők ellen kellene fellépnie, hanem a szövetségi rendszerünkön kívüli, autoriter országok államilag szervezett politikai, gazdasági és (dez)információs befolyásolási törekvései ellen.

Az Amnesty International Magyarország, a K-Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Political Capital, Transparency International Magyarország és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleménye.

Kapcsolódó cikkek