Újra élvonalbeli hokimeccset rendeznek a legendás jászberényi Lehel HC csarnokában

Megosztás

Elsőre nem sokan kapják fel arra a fejüket, hogy az Erste Ligában sereghajtó Dunaújvárosi Acélbikák és a Budapesti JAHC december 2-án 15:00-tól idén negyedik alkalommal csap össze. Az viszont nagyon nem mindegy, hol teszik ezt: semleges pályán, a jégkorong egykori vidéki fellegvárában, Jászberényben, ahol az első osztályú csapat már a múlté, de a kultusz és a sport népszerűsége ugyanúgy megmaradt.

Bár, több mint három évtized eltelt, aki ott volt, bizonyára minden részletére emlékszik, amikor második vidéki együttesként ünnepelt bajnoki győzelmet a Jászberényi Lehel jégkorongcsapata az 1989/90-es szezonban.

A város életébe a ’70-es évek végén került be a jégkorong, amikor a hűtőgépgyár közelében kialakításra került egy nyitott jégpálya. Hamarosan jönni kezdtek az eredmények, bár alaposan megnehezítette a felkészülést, hogy rendkívül későn tudtak jeget készíteni, emiatt pedig gyakran máshol kellett megtartani az edzéseket.

Ma már elképzelhetetlennek tűnik, de volt olyan, hogy négyezer néző ment ki egy-egy meccsre az akkor 30 ezres lakosságszámmal bíró Jászberényben, igazi ünnep volt minden forduló.

„A bajnoki döntőn mindenhol lógtak az emberek, a Szolnoki Olajtól ezerfős mobillelátót hoztak, de volt, aki pótkocsira rakott raklapokon ácsorgott. Amikor kijött az éves menetrend, a hűtőgépgyári munkások azonnal elkezdték egymás között cserélgetni a műszakokat, hogy ki tudjanak jönni a meccsekre” – emlékezett vissza az Index cikkében Bató András, a Lehel örökös csapatkapitánya.

A Lehel ’93-94-es csapata

Nagy dolog tehát, hogy az Erste Liga döntése alapján olyan vidéki helyszínek is rendezhetnek élvonalbeli mérkőzéseket, amelyek jelen pillanatban nem tagjai az élvonalnak.

“Tudtunk róla, hogy lehetőség nyílhat Erste Liga-meccset rendezni, ezért felvettük a kapcsolatot a szövetséggel. Egyrészt a toborzásunkat szeretnénk erősíteni a bajnokival, másrészt a szurkolóknak, a jégkorongbarátoknak is szerettünk volna lehozni egy meccset, hiszen nagyon nagy hagyományai vannak Jászberényben a sportágnak” – fogalmazott Görbe Tamás, a Lehet HC ügyvezetője.

Görbe hozzátette, nem titkolt céljuk, hogy azt szeretnék, valamikor újra legyen első osztályú csapata Jászberénynek, de hogy ez milyen időtávlatban valósulhat meg, azt még nem tudják. U8-tól U21-ig körülbelül 140 igazolt játékosuk van. A másodosztályú meccsek telt ház előtt zajlanak, de az U21-esek bajnokijain is majdnem megtelik a 300 fő befogadására alkalmas csarnok.

Kép: Lehel HC – Jászberény Facebook oldala, NGS-UNION KFt. / Jászberényi hősök

Kapcsolódó cikkek