Szolnokon és Jászberényben is kedvezményes áron mozizhatnak a tanulók

Megosztás

A Klassz napok országos program keretében az Art-Mozi Egyesület és a Filmintézet jóvoltából 500 forintos kedvezményes jegyáron nézhetnek magyar filmeket az általános és középiskolások. Tizenhét város tizenkilenc mozija csatlakozott a kezdeményezéshez, köztük a megyeszékhely Szolnok és a Jászság fővárosa, Jászberény.

Valóban ritka, ha a rendkívül népszerű Marvel-filmek és nyári blockbusterek helyett a tizenéves generáció inkább úgy dönt, hogy egy magyar filmre ül be a moziba. A Klassz napok program pont ezt az űrt próbálja betölteni megmutatva, mennyi értékes hazai alkotás született az elmúlt évtizedekben és években, emellett pedig értékes közösségi élményt szeretnének kínálni a fiataloknak.

Zártkörű vetítésről van szó, a program bármelyik oktatási intézmény pedagógusa jelentkezhet, aki úgy gondolja, hogy elvinné valamelyik magyar filmre a diákcsoportját. A Nemzeti Filmintézetnek köszönhetően a jegyár is sokkal alacsonyabb, mindössze 500 forint.

A Magyarországon működő art mozik lettek bevonva az együttműködésbe, az Art-Mozi Egyesület pedig kapcsolatot tart a forgalmazók, a filmszínházak az iskolák között.

„Lehetőséget kell biztosítanunk a mai tizenévesek számára is, hogy felfedezzék és megszeressék a közös mozizást és a magyar filmeket. A Klassz oktatási és ifjúsági programot, amely klasszikus magyar filmekre épül, a Filmintézet még 2020 márciusában indította el, és azóta évente több mint tízezer tantermi vetítést biztosítunk a diákoknak” – mondta Káel Csaba, a Filmintézet elnöke.

A filmes paletta rendkívül sokszínű, több, mint száz klasszikus magyar játékfilmből lehet választani a Pendragon legendától kezdve a Szamárköhögésen át a 80 huszárig, de emellett aktuális témákat feszegető, kortárs alkotásokat is láthatnak az általános és középiskolások, köztük Hartung Attila filmjét, a FOMO-t, ami a kegyetlen online világot tárja fel gimnazisták szemüvegén keresztül.

Szolnokon a TISZApArt Mozi, Jászberényben a Lehel Film-Színház várja az iskolák jelentkezését.

Képek: artmoziegyesület.hu

Kapcsolódó cikkek